Dječak (13) iz Zagreba preminuo nakon ispijanja energetskog pića

1
Radiosarajevo.ba
Dječak (13) iz Zagreba preminuo nakon ispijanja energetskog pića
FOTO: Arhiv / Zagreb

Druženje s prijateljima, nažalost završilo je kobno po jednog dječaka u Zagrebu. Naime, trinaestogodišnji dječak je s prijateljima bio u kinu gdje je navodno popio više energetskih pića od kojih mu je pozlilo. 

Nakon kina, vratili su se u kvart i prijatelji su se utrkivali oko zgrade u kojoj stanuju, da bi se dječak u jednom trenutku samo srušio.

Hitna pomoć odvezla ga je u bolnicu, gdje su ga bezuspješno nastojali spasiti. Ultrazvuk srca pokazao je neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića.

Doktori ne mogu govoriti o slučaju nesretnog dječaka kojeg su bezuspješno nastojali spasiti.

"Općenito govoreći, osim šećera koji nije dobar, za djecu problematični sastojci energetskih napitaka, koji bi mogli uzrokovati toksičnost, jesu kofein, taurin i L-karnitin. Prevelike doze tih sastojaka mogu izazvati neželjene nuspojave, odnosno mogu biti toksične za mladi organizam", kaže dr. Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb, pozivajući se na istraživanje objavljeno u Pediatricsu, piše Večernji list.

Stimulirajući sastojci energetskih napitaka dovode do ubrzanog rada srca, a to može imati posljedice na čitav organizam.

Cirkulacija i dostava kisika i hranjivih tvari cijelom organizmu postaje nedostatna i to utječe na druge funkcije u organizmu, prvenstveno na mozak, bubrege i jetru.

"Puls se može dići, npr., s 90 na 120, što je u sportu normalno, ali tada ćeš stati i time smiriti puls, tijelo će prepoznati napor i neće ga forsirati. Međutim, energetsko piće je vanjski stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se umjetno postigne taj broj otkucaja, tijelo se neće moći smiriti. A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan",  opisuje dr. Rubić.

Naime, čovjekova reakcija na neki virus može dovesti do oštećenja srčanog mišića, što ne mora imati nikakve simptome i ostaje neprepoznato.

"Do jednog trenutka nema nikakvih simptoma, a dan kasnije možeš se naći u intenzivnoj na aparatima i lijekovima koji održavaju život. Energetsko piće može biti okidač za tu situaciju", govori liječnik.

Kao pedijatrijski intenzivist susretao se, kaže, dok je radio u Klaićevoj sa slučajevima djece koja su zbog energetskih pića bila hospitalizirana, ali do sada nije bilo reanimacije i fatalnog ishoda.

"Djeca i mladi to ne bi trebali uzimati jer je stimulans koji daju energetska pića nepotreban je za njihovu dob i njihove dnevne potrebe. U trgovini se može svašta kupiti, pa tako i proizvodi čija konzumacija u prevelikim dozama može biti otrovna. No ovo može i u malim dozama biti opasno",  poručuje dr. Rubić.

Voda je najbolji način rehidracije kod sportskih napora djece. Zabraniti prodaju maloljetnicima. Jedna limenka energetskog napitka, ovisno o veličini, sadrži između 80 i 150 miligrama kofeina, ali to može biti i 320 mg. Prihvatljiv dnevni unos kofeina varira od osobe do osobe, ali za većinu pa i za adolescente to je oko tri miligrama po kilogramu tjelesne težine.

Prekoračenje dnevnog unosa kofeina može izazvati tjeskobu, ubrzani rad srca, drhtavicu, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i porast krvnog tlaka pa zdravstveni radnici godinama ukazuju na opasnosti od energetskih napitaka. Miješanje pak energetskih napitaka s alkoholom kod konzumenta stvara privid manje razine pijanstva od stvarne. Inicijativa za zabranu prodaje energetskih pića maloljetnicima prije tri godine nije prošla u Hrvatskom saboru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije