Dritan Abazović odgovorio na Đukanovićeve pozive da formiraju vladu

Radiosarajevo.ba
Dritan Abazović odgovorio na Đukanovićeve pozive da formiraju vladu
Twitter / Dritan Abazović

Nećemo se prikloniti ni Đukanoviću ni prosrpskoj opciji, kaže za DW Dritan Abazović, predsednik URA i lider koalicije „Crno na bijelo“. Za dešavanja u Pljevljima je, kaže, kriva dijelom i policija koja ne reaguje.

DW: Gospodine Abazoviću, kako Vi vidite ishod izbora u Crnoj Gori? Da li je to pobjeda demokratije ili skretanje udesno, u pravcu udaljavanja od EU i NATO?

Dritan Abazović: U Crnoj Gori se desio tektonski poremećaj, nešto što je mnogo godina i za mnoge generacije bilo njeverovatno. Mi smo prva zemlja u Evropi koja do juče nije imala demokratsku smjenu vlasti. Ona se desila na ovim izborima i to je nešto što je po mom skromnom sudu jako pozitivno. Šta će dalje biti oko formiranja nove vlade i nove većine, ostaje da se vidi.

DW: U Vašim rukama je, kako ocjenjuju mediji u regionu, sudbina Crne Gore…

Dritan Abazović: Mi smo vjerovali da možemo biti gejmčendžeri, i postali smo to. Srušili smo režim Mila Đukanovića koji je bio nedodirljiv 30 godina. Lukašenko sa Balkana je pao i to je mnogo važna činjenica. To ne znači da pred zemljom nijesu veliki izazovi, ali što se tiče naše koalicije i onoga što smo govorili u predizbornoj kampanji, Crna Gora može da bude jako mirna, jer je naša politika proevropski orijentisana, građanska i sa ciljem da se evropske vrednosti potpuno inkorporiraju u naše društvo.

DW: Da li je to moguće postići sa opozicijom u kojoj su i proruske stranke?

Dritan Abazović: Ja mislim da su teze koje se postavljaju vezano za prorusku i prosrpsku opoziciju pogrešne. Ne zato što ne postoje takve stranke ili što takve stranke nisu dobile značajan broj mandata. Mi treba da napravimo prograđansku vladu. Nije ovde pobijedila nikakva prosrpska većina. Ogromna većina građana Crne Gore, nezavisno od mandata, vapi za promjenama.

DW: Vaš Građanski pokret URA odnosno koalicija Crno na bijelo čiji ste vi lider jezičak je na vagi za formiranje nove vlade. Kojem taboru ćete se prikloniti: crnogorskoj opoziciji, koja je heterogena i u kojoj se nalaze i proruske snage ili možda ipak Đukanovićevim socijalistima?

Dritan Abazović: Mi se Đukanoviću nećemo prikloniti, zato što smo sav svoj politički život posvetili borbi protiv njegovog režima. To je jedno. Drugo: nećemo se prikloniti ni prosrpskoj opciji nego ćemo tražiti partnerstva po onim osnovama, na kojima smo ih propisali prije izbora. Mi smo tražili da se formira ekspertska vlada i kolege iz opozicije su to prihvatile. U ekspertskoj vladi ne bi trebalo da bude političara. I neće biti političara. Dakle, nema promjene spoljnopolitičkog kursa Crne Gore, niti preuzetih međunarodnih obaveza. Zajedno moramo da radimo na promovisanju evropske agende i onih načela koje smo obećali građanima u predizbornim aktivnostima.

Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije