Drašković: Srpski svijet je iluzija koja neće zaživjeti

3
Radiosarajevo.ba
Drašković: Srpski svijet je iluzija koja neće zaživjeti
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Vuk Drašković

Srpski svijet iluzija je koja nikad neće i ne može zaživjeti, a ukoliko neko krene u avanturu da to ostvari, dovešće do novog krvoprolića, kazao je, u emisiji Teleksopija, srbijanski pisac i predsjednik SPO Vuk Drašković, prenosi Antena M . 

"Ko iz historije i iz grešaka ne izvuče prave pouke, osuđen je da mu se nesreća ponovi. Ta ideja o nekakvom srpskom svijetu koja se sada pojavljuje je falsifikat. Tu ideju su nametnuli Rusi, to je njihova ideja, ali Rusija je Rusija, nuklearna sila koja može da ugazi u neku državu, niko joj na svijetu ne može ništa. Ovdje je popularna teza koju lansiraju upravo stari i podmlađeni pripadnici 'memorandumske Srbije' - da zapravo formalno poštujući trenutni raspored snaga, formalno poštujući trenutne granice Bosni i Hercegovini i Crne Gore, treba raditi na tome da se srpski svijet prvo ujedini duhovno, kulturno, a jednog dana, kako je nedavno rekao ministar vojni, i državno. To je iluzija koja neće zaživjeti, ne može zaživjeti, može samo neki ludak krenuti u avanturu da to ostvari, to bi dovelo do novog krvoprolića", vjeruje Drašković. 

Komentarišući političku situaciji u Crnoj Gori, kaže da je situacija specifična i da ne razumije Mila Đukanovića kad kaže da je DPS izgubio na nedavnim izborima, a još manje razumije one koji proglašavaju "apsolutnu pobjedu." 

"Ne razumijem Mila Đukanovića kad kaže da je DPS izgubio. Nije tačno. Po svim mjerilima i kriterijumima zapada - DPS je pobijedio. Pobjednik izbora je ona partija koja osvoji najviše mandata. 

Na drugoj strani, imamo 16 partija i sedamnaestu SPC. Svi skupa, uz neviđenu propagandnu podršku medija, uspjeli su da osvoje samo mandat više i proglašavaju nekakvu apsolutnu pobjedu. Slušam po srpskim medijima analitičare da Đukanović treba, pošto je totalno poražen, čovjek prije dvije godine osvojio 54 posto u prvom krugu, da odstupi jer evo sad je poražen." 

Drašković je, gostujući kod Tamare Nikčević, prvi put javno ispričao događaj iz 1999, prisjećajući se rečenice koja mu je ostala urezana, a koju mu je kazao aktuelni crnogorski predsjednik. 

"U decembru 1999. održavan je samit OEBS-a u Istanbulu. Ja sam dobio poziv da učestvujem. Rizično mi je bilo putovati, naprosto da bih lidere dokratskog svijeta upoznao sa mnogim zločinima terorističkog Miloševićevog režima. Javlja se Milo Đukanović i kaže da je i on pozvan i nudi da zajedno sa njim iz Podgorice letim njegovim avionom - što ja prihvatam. Dolazim na aerodrom, čeka me automobil, dvojica momaka, i odvoze sa aerodroma. Ništa ne govore. Pođemo ka Cetinju i ja pomislim da je avion na tivatskom aerodromu. Međutim, prođemo tivatski aerodrom,

Kod Lepetana čeka trajekt. Mene hvata zeblnja, možda je neka Miloševićeva UDBA, posebno kad prolazimo u Hrvatsku, mislim baciće me u hrvatsko more. Momci samo govore: Ne brinite. I dolazimo na aerodrom Ćilipi, tamo je njegov avion, u avionu Đukanović.  Rekao mi je: "Moram vaditi Crnu Goru iz čeljusti ove nemani". On, predsjednik, ne smije da poleti ni sa jednog aerodroma, jer Sedmi bataljon okupatorske vojske tadašnje Jugoslavije drži ga na nišanu, da ga obori. Toga dana, da smo poletjeli iz Podgorice ili Tivta, vjerovatno bismo bili pogođeni - takva je bila Crna Gora 1999. 

Danas je u NATO-u, uvažena država, na pragu EU, ali nažalost odjednom se pojavljuju neke snage koje žele da vrate Crnu Goru u 1999, da oduzmu državnost, nezavisnost, da ponište referendum", rekao je Drašković.

 Više o ovome pročitajte na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije