Drama kod Dubrovnika: Iz gorućeg glisera spašeno šest državljana BiH

1
Radiosarajevo.ba
Drama kod Dubrovnika: Iz gorućeg glisera spašeno šest državljana BiH
Foto: Dubrovački vjesnik / Gliser koji gori

Jučer, 10. augusta je oko 16 sati u sjeverozapadnom akvatoriju otoka Mljeta došlo do zapaljenja 11 metara dugog glisera u kojem se nalazilo šest putnika koji su uz luke Pomena krenuli u posjet ka nedalekom otoku Korčuli.

Međutim, iznenada je došlo do požara kotlovnice u pogonskom dijelu plovila zbog čega su se u opasnosti našli životi putnika i skipera koji je, o havariji koja ih je zadesila, izvijestio otočnog lučkog operatera. Čim mu je proslijeđen poziv lučkog operatera, na intervenciju je sa svojim gliserom žurno isplovio dubrovački nautičar i ronilac Mario Orlandini kako bi brodolomcima pružio pomoć.

Dan nakon intervencije o kojoj je pisao Dubrovački, Orlandini nam je ispričao više detalja:

Stravična nesreća na jugu BiH: Poginula jedna osoba

Stravična nesreća na jugu BiH: Poginula jedna osoba

"Zatekao sam gliser u buktinji a putnici su skočili u more kako bi pravodobno izbjegli moguće teže posljedice i spasili živote" priča Orlandini i pojašnjava: "Na udaljenosti oko jedne milje od kopna uspio sam nepovrijeđene putnike, njih šestero, izvući iz mora i ukrcati ih što sam brže mogao te ih vratio u lučicu Pomena. Gliser smo ostavili da pluta, vjerujući da će ga maestral odvući prema Mljetskom kanalu i poluotoku Pelješcu te da će tamo potonuti bez veće opasnosti po okoliš."

Kako smo doznali, nakon ove operacije spašavanja ljudi i otoka zrakoplov tipa Air tractor je još dok je gliser gorio napravio krug te detaljno izvidio situaciju, pilot kojeg je vjerovatno zaključio da će jaki maestral odvući ploveću buktinju dalje ka pučini. Tom je prigodom utvrđeno kako nema potreba za intervencijom.

Međutim, problemi još nisu bili okončani jer je nakon sat vremena utvrđeno kako je vjetar djelimice promijenio smjer te da se gliser ne kreće iza otočića Glavat ka Mljetskom kanalu i poluotoku Pelješcu, nego ka mljetskoj uvali Liskanje. Orlandini je ponovno doslovce uskočio u svoj gliser i uputio se prema plovećoj buktinji koja se primicala obali i Nacionalnom parku Mljet, prijeteći tako da izazove veliki požar kojeg bi u uvjetima vjetrovitog vremena i uz angažman više kanadera bilo gotovo nemoguće obuzdati.

Gliser koji gori
Foto: Dubrovački vjesnik : Gliser koji gori

Što se dalje dogodilo doznali smo od jednog od svjedoka jučerašnje akcije. Akciji spašavanja svjedočio je i sudski vještak za pomorske havarije Neven Kralj koji nam je o daljnjem toku akcije ispričao:

"Gliser tipa Elan 35 sam zatekao na pola milje zapadno od otočića Glavat dok je puhao jaki jugozapadni vjetar. Nakon što je Orlandini spasio posadu, nadgrađe plovila je bilo već prilično nagorjelo i još mu je gorio trup. Strahovali smo da gliser ne završi u borovima na obali Nacionalnog parka Mljet i ne izazove požar jer ga je morska struja skrenula i ”bacila” između mljetskih otočića Glavat i Borovac te se gliser kretao ka uvali Liskanje.

Orlandiniju sam dodao sidro i lanac sa svog polovila te je nakon više pokušaja uspio zakačiti tu olupinu i odvući je tako da ga je povlačio konopcem naprijed kako bi se tako plovilo napunilo morem. Uspio je i tako spriječio požar Nacionalnog parka, a gliser je potom potonuo" ispričao nam je renomirani sudski vještak Neven Kralj.

Neslužbeno doznajemo da su na gliseru bili su državljani BiH iz Mostara koji su se odmarali na Mljetu, piše Dubrovački vjesnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije