! / Dr Ćatović: U Sjenici smo na korak do katastrofe, svaki deseti stanovnik je obolio

06. 07. 2020. u 17:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U općini Sjenica, koja ima oko 14.000 žitelja, skoro svaki deseti stanovnik je obolio je od COVID-19, a u poslednjih desetak dana 20 inficiranih osoba je preminulo.

Lokalna vlast je proglasila vanrednu situaciju, lokalima je ograničen rad do 19 sati, a narod je iz dana u dan u sve većoj panici. Ljekari kažu da nemaju kontrolu nad epidemijom.

Dr. Fuad Ćatović, zamjenik direktora Doma zdravlja rekao je za portal Direktno.rs da je epidemiloška situacija u toj pešterskoj varoši “bliska katastrofi”.

Dr. Fuad Ćatović - undefined

Foto: Privatni album: Dr. Fuad Ćatović

“Sve je više inficiranih. Svaki dan u kovid ambulanti pregledamo oko 220 pacijenata sa simptomima COVID-19. Pacijente sa težom kliničkom slikom upućujemo u veće zdravstvene centre kao što su Novi Pazar, Užice, Prijepolje, Nova Varoš, a one sa srednjom kliničkom slikom hospitalizujemo u našoj bolnici. Sada je kod nas smješteno 37 pacijenata sa srednje-teškom kliničkom slikom. Danas smo 4-5 puta po 4-5 pacijenata sa teškom kliničkom slikom prebacili u kovid bolnice u Novi Pazar i Užice”, rekao je dr Ćatović.

On je ocijenio da se na kućnom liječenju nalazi više od hiljadu Sjeničaka.

“Ogroman broj ljudi je na kućnom liječenju. Mi testiramo PCR metodom samo one sa težom kliničkom slikom i u ovom trenutku zvanično pozitivnih je 57 pacijenata, mada očekujemo rezultate velikog broja testova”, objasnio je doktor.

Dom zdravlja u Sjenici - undefined

Foto: Nova.rs: Dom zdravlja u Sjenici

Ćatović kaže da se do prije neki dan u kovid ambulanti testiralo samo po pet pacijenata jer nije bilo PCR testova.

“Mnogo oboljelih pacijenata nije testirano. Tek od ove nedelje PCR testovi su počeli malo intenzivnije da stižu iz Užica. U četvrtak smo testirali 20, u petak devet, u subotu osam i danas u nedelju osam, i urađeno je 20 PCR testova za medicinske radnike. Dakle za posljednja četri dana smo pregledali više od 500 oboljelih od kovida 19, a testirali smo njih 40”. kaže Ćatović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA