Doktorica zbog rasističkog ispada dobila prvu kaznu: Najgore tek slijedi

Radiosarajevo.ba
Doktorica zbog rasističkog ispada dobila prvu kaznu: Najgore tek slijedi
Facebook / Milena Šćekić

Bahatoj doktorici Mileni Šćekić iz Novog Sada, koja je brutalno izvrijeđala studentkinju medicine iz Irske Š.O., prema Kodeksu medicinske etike a u skladu sa Zakonom o ljekarskoj zaštiti, prijeti oduzimanje licence od šest mjeseci do pet godina, a prvu kaznu već je dobila, piše Blic.rs. 

Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine podnio je Ljekarskoj komori Srbije prijavu protiv specijaliste interne medicine dr Milene Šćekić zbog incidenta koji se dogodio 29. juna kada je ona na rasnoj osnovi vrijeđala studenticu iz inostranstva. 

Prva kazna već je stigla dr Šćekić jer je jedna privatna novosadska klinika u kojoj radi na osnovu ugovora o djelu odlučila da sa njom prekine saradnju zbog sramnog rasističkog ispada.

U Ljekarskoj komori Srbije kažu za ’’Blic’’ da će razmatrati pristiglu prijavu Kliničkog centra Vojvodine na narednoj sjednici koju će predsjednik Etičkog odbora LKS zakazati nakon ukidanja Naredbe o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mjestima u zatvorenom i otvorenom prostoru. 

Kako nezvanično saznaje ’’Blic’’, dr Šćekić bi prema Kodeksu medicinske etike, a u skladu sa Zakonom o ljekarskoj zaštiti, mogla biti oduzeta licenca u trajanju od šest mjeseci do pet godina. 

Snimak incidenta na društvenim mrežama izazvao je buru negodovanja javnosti koja je osudila ovakvo postupanje doktorice premadjevojci koja je iz Irske došla da studira u Novi Sad a odmah je reagovao i Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine koji je također osudio taj rasistički napad. 

Podsjetimo, dr Šćekić je napala Irkinju u liftu zgrade u kojoj obje žive. Dr Šćekić ju je zatekla u liftu i rekla joj da ga napusti zbog korone. 

Nakon što joj je djevojka rekla da se već vozila liftom s drugim ljudima i da ne razumije zašto mora da iz njega izađe doktorica joj je na engleskom jeziku reklada je crna krava i da je korona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije