Doktori odlučili - Nema više potvrda/ispričnica

Radiosarajevo.ba
Doktori odlučili - Nema više potvrda/ispričnica
Arhiv / Ilustracija
Doktori porodične medicine prošle godine su napisali 1,257 milijuna raznih potvrda.

"Mi ćemo potvrde vezane uz bolest i dalje pisati, ali ukidanjem nekih želimo pokazati da su neke uistinu besmislene", govori doktorica Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM), prenosi 24sata.hr.

Ističe kako će i dalje pisati doznake za bolovanje i sve što je vezano sa zdravstvenim stanjem, no spominje i primjere gdje se dodatna potvrda liječnika traži bezveze.

"Ako je neko dijete bilo u bolnici, zar nije dovoljno donijeti otpusno pismo? Ne vidim razlog zašto bismo mi trebali pisati ispričnicu kad je iz njega sve vidljivo? Ili, primjerice, čovjek je tri mjeseca na bolovanju i treba mu naša potvrda da je na bolovanju kako bi mogao dobiti treću plaću. Pa zar se to ne vidi iz doznaka"pita se dr. Krolo.

Liječnici obiteljske medicine, objašnjava, s HZZO-om imaju ugovor da izdaju potvrde, ali ne preciziraju koje.

"Za svaku potvrdu ili ispričnicu treba nam barem deset minuta, a to znači da dnevno na administraciju, umjesto na pacijenta, potrošimo najmanje sat vremena. Zahtjevi za izdavanjem potvrda koje traže ministarstva, institucije ili službe moraju biti u skladu sa zakonima i pravilnicima te se ne mogu izdavati bez obrazloženja. Primjerice, netko podiže kredit u banci i ja bih trebala njemu izdati potvrdu i biti jamac njegova zdravlja. I što ako se taj čovjek razboli za godinu dana, zar ću ja, koja sam dolje stavila svoj potpis i pečat, za to biti kriva.

Ubuduće će se izdavati potvrda s ispisanim dijagnozama, ali bez napomene u koju se svrhu izdaje",  objašnjava dr. Krolo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije