Svjetski dan beskućnika: Oko dvije hiljade osoba bez vlastitog doma

Anadolija
Svjetski dan beskućnika: Oko dvije hiljade osoba bez vlastitog doma
Obilježavanje Svjetskog dana beskućnika u Hrvatskoj započelo je okupljanjem na Trgu bana Jelačića.

Okupljanje za cilj ima senzibilizirati javnost s ovim problemom. Tokom dana održat će se konferencija o temi beskućništva na kojoj će sudjelovati oko 130 domaćih stručnjaka iz različitih područja.

Organizacije iz čitavog svijeta, kojima su se pridružile i one iz Hrvatske, na Svjetski dan beskućnika provode različite aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva.

Na Trgu bana Josipa Jelačića okupili su se predstavnici Hrvatske mreže za beskućnike, beskućnici, studenti socijalnog rada, prijatelji i suradnici koji doprinose skrbi o beskućnicima kako bi zajedno poslali poruku široj javnosti o problemu beskućništva kao najekstremnijem obliku siromaštva i socijalne isključenosti.

Javnim okupljanjem želi se ukazati na potrebu poboljšanja usluga koje se pružaju beskućnicima, na potrebu prilagodbe postojećeg zakonodavstva, koje već tretira beskućnike kao korisnike socijalne skrbi.

Mladi aktivisti i beskućnici su na glavnom zagrebačkom trgu istaknuli transparente poput: ”Nitko gladan, nitko bez krova, nitko bez podrške“, ”Beskućništvo u Hrvatskoj – strukturni problem, a ne problem pojedinca“, ”Može se dogoditi i tebi“, ”Hrvatska bez prave brojke beskućnika“...

Tačne brojke o broju beskućnika u Hrvatskoj ne postoje. Neslužbene brojke govore o većem broju od registriranog u prenoćištima i prihvatilištima. Potpunih beskućnika ima oko dvije hiljade, a relativnih, odnosno onih koji žive u neprimjerenim uvjetima za stanovanje, između sedam i deset hiljada.

Grad Zagreb ima dva prihvatilišta i jedno prenoćište koji mogu prihvatiti oko 200 osoba odjednom.  Udio žena u ukupnom broju beskućnika je oko 20 posto, što je konstantan udio u posljednjih šest godina.

”U Hrvatskoj bi trebalo aktivirati preventivne mjere koje za sada ne postoje. Postoje mjere uključivanja beskućnika u zajednicu, pomoć pri zapošljavanju i za dobivanje dokumenata. Preventivnim mjerama određen se dio osoba ne bi našao u ulozi beskućnika“, kaže Zvonko Mlinar, potpredsjednik Hrvatske mreže za beskućnike.

Poseban problem su starije osobe, psihički bolesne osobe i mlade osobe koje dolaze iz domova socijalne skrbi i udomiteljskih obitelji, kaže Mlinar.

Za mlade su osnovane na području Zagreba dvije stambene zajednice koje im uvelike pomažu da se snađu, pronađu posao i osiguraju egzistenciju.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatska mreža za beskućnike organizirali su Konferenciju o beskućništvu pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Na konferenciju se prijavilo 130 stručnjaka iz područja socijalne skrbi iz cijele Hrvatske, predstavnici iz tijela državne uprave te lokalne i područne samouprave, akademske zajednice, prihvatilišta i prenoćišta u Hrvatskoj, centri za socijalnu skrb i druge organizacije koje doprinose skrbi o beskućnicima na području Grada Zagreba i Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije