Svečano otvoreni obnovljeni SC Kantarevac i akademija Mali most

Fena
Svečano otvoreni obnovljeni SC Kantarevac i akademija Mali most
U povodu završetka Projekta obnove sportskog centra Kantarevac za pomirenje u lokalnoj zajednici kroz promociju sporta u nedjelju je u Mostaru službeno otvorena Sportska akademija "Mali most".

Radi sa o projektu, koji je namijenjen za djecu iz cijelog Mostara, a koga su podržale brojne međunarodne organizacije kao i Veleposlanstvo Japana u BiH, te program "Dijalog za budućnost".

Obraćajući se nazočnima državni ministar vanjskih poslova Japana Nobuo Kishi izrazio je nadu kako će djeca, koja su budućnost ove zemlje, njegovati prijateljstva kroz aktivnosti "Malog mosta" te da će predstavljati most između naroda u BiH, ali i most između Japana i BiH.

 "Ove godine obilježavamo 20. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između Japana i BiH", kazao je Kishi, podsjetivši kako Vlada Japana još od završetka ratnih sukoba aktivno podržava izgradnju mira u BiH te kroz sve te godine intenzivno pomaže BiH.

"BiH mora graditi mir i nadam se da će u tome i uspjeti", naglasio je japanski ministar, zaključivši kako će ovaj projekt također biti sportska veza između dvije zemlje, između kojih postoji snažna nogometna veza, koja uključuje sadašnjeg selektora nogometne reprezentacije Japana Vahida Halilhodžića te bivšeg Ivicu Osima.

 Zahvalivši se narodu, Vladi Japana i japanskom veleposlaniku u BiH na potpori koju je Japan od okončanja rata u BiH pa sve do danas pružao i pruža gradu Mostaru kroz različite projekte, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić spomenuo je razne donacije Vlade Japana Mostaru od autobusa, izgradnje škola, obnove kuća, vodoopskrbnog sustava, pa sve do obnove SC Kantarevac.

"Vlada Japana je proteklih godina bila angažirana na pružanju potpore upravo lokalnim zajednicama u BiH, a projekti koji su realizirani, kao što je i ovaj, imaju za cilj korištenje izravnih usluga za što veći broj građana u tim zajednicama. To su projekti koji su vidljivi svima i koji su dugoročnog karaktera", naglasio je Bešlić.  

 Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić u izjavi za medije kazao je kako je dvadesetogodišnje razdoblje suradnje Japana i BiH u istinu bilo plodonosno i intenzivno.

"Donatorska pomoć Japana u tim je godinama na razini od 500 milijuna eura. Dakle, jedna ničim uvjetovana pomoć Japana BiH i svim njenim narodima je u mnogome doprinijela u postratnom razvoju BiH", kazao je ministar, dodavši kako Japan u BiH ima jednog istinskog prijatelja.

Predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić posebno je zahvalio Vladi Japana na financijskoj pomoći pri realizaciji ideje, kao Gradskoj upravi Mostara koja je ustupila Kantarevac i podržala ideju Akademije.

Na današnjoj svečanosti zamjenik ministra vanjskih poslova Japana Kishi uručio je lopte Ili Šoše, najmlađoj članici Sportske akademije "Mali most", nakon čega je svečanost nastavljena u Vijećnici gdje je upriličen prijem veleposlanika Japana u BiH Kazuya Ogawe.

Inače, finansiranje obnove Kantarevca osigurala je Vlada Japana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije