Dogovorila kredit i kamate, a onda joj banka izmijenila ponudu jer su saznali da ima - dijabetes?!

1
Radiosarajevo.ba
Dogovorila kredit i kamate, a onda joj banka izmijenila ponudu jer su saznali da ima - dijabetes?!
Foto: Pexels / Ilustracija/Štednja

Kad dižeš kredit u banci, logično je da ti na uvjete, recimo, utječe visina plaće, ali što kad od banke primiš elektroničku poštu u kojoj ti mijenjaju ranije dogovorenu kamatnu stopu jer su tek naknadno saznali – da imaš dijabetes?

S takvim se slučajem susrela čitateljica Jutarnjeg koja je u Erste banci dogovarala stambeni kredit od 180 hiljada eura s rokom otplate 25 godina.

Kaže kako je s bankom, kao dugogodišnja klijentica, ispregovarala povoljniju kamatnu stopu – umjesto 3.6 ponudili su joj stopu od 3.3 posto – a tik prije potpisivanja kredita, iz Erste je primila mail u kojem su joj dostavili upitnik Wiener osiguranja čije je ispunjavanje bilo preduvjet za policu osiguranja otplate.

Sindikat alarmira: Termoelektrani Ugljevik prijeti gašenje

Sindikat alarmira: Termoelektrani Ugljevik prijeti gašenje

"U tom je upitniku bilo raznih pitanja, a između ostaloga trebalo je odgovoriti bolujem li od neke od 13 nabrojenih vrsta bolesti, među kojima je bio i 'dijabetes ovisan o inzulinu'. Zanimljivo, upitnik je unaprijed bio ispunjen i ja sam ga zapravo samo trebala potpisati, ali kako doista bolujem od dijabetesa, zaokružila sam tu bolest vjerujući da će mi utjecati na visinu police, ali nisam očekivala ono što se kasnije dogodilo", kazala nam je.

Novi sastanci

Ukratko, nakon što je banci vratila ispunjeni upitnik, stigao je odgovor sa sljedećim informacijama: "zbog Vašeg odgovora na 13. pitanje "DA", nemate uvjete na osiguranje otplate kredita. Molim Vas da nam se javite za sastanak kako bismo se dogovorili o drugoj vrsti police osiguranja, a samim time se mijenja i kamata po kreditu", pisalo je u mailu koji ju je šokirao.

Uslijedili su novi sastanci i pregovaranje, a čitateljica je na kraju upornošću uspjela ishoditi prethodno ugovorenu kamatnu stopu, ali uz promjenu vrste kolaterala te uz naknadno smanjenu glavnicu za tri hiljade eura.

"Ipak, pitam se šta je sa svima onima koji nisu bili tako uporni? Osim toga, najviše me razljutila činjenica da je banka sve vrijeme tvrdila kako visinu kamatne stope po kreditima ne temelji na zdravstvenom stanju kao i da se upitnik o zdravstvenom stanju ispunjava isključivo u svrhu ugovaranja police osiguranja, a ne ugovora o kreditu. Iz mojeg je slučaja, naime, jasno kako to nije točno", tvrdi čitateljica.

Erste banku smo zamolili da nam prokomentira slučaj, ali su nam kazali kako zbog bankarske tajne mogu govoriti tek načelno, nikako o konkretnom slučaju.

Ukratko, tvrde otprilike slično što su tvrdili i čitateljici – da visina kamatnih stopa po bilo kojem kreditnom proizvodu kod njih ne ovisi o zdravstvenom stanju korisnika te da između te dvije stvari nema korelacije.

Polica osiguranja

"Visina kamatnih stopa različita je za različite modele kredita, a ovisi o instrumentima osiguranja, roku otplate, procjeni kamatnog rizika te poslovnom odnosu klijenta s bankom", kazali su te objasnili kako banka u ponudi ima nekoliko modela kredita – standardni kredit, stambeni EKO kredit te kredit uz osiguranje otplate kod kojih se kamatne stope kreću od 3.65 do 4.30 posto.

Uvjet za stambeni kredit uz osiguranje otplate je ugovaranje police osiguranja koje, pored pokrića smrti usred nezgode ili bolesti, pokriva i rizike bolovanja duže od 45 dana, otkaza te trajne nesposobnosti.

Da bi se sklopila polica, ispunjava se upitnik koji između ostaloga obuhvata i zdravstveno stanje osigurane osobe, a osiguratelj sam donosi odluku hoće li preuzeti otplatu kredita za korisnika u slučaju ostvarenja osiguranog slučaja.

"Iz perspektive banke, osiguranje otplate kredita objektivno pokriva više rizika u odnosu na jednostavnije police osiguranja života ili nezgode pa je i kamatna stopa niža. Međutim, to ni na koji način nije diskriminacija već prudencijalno upravljanje rizicima koje smo kao banka u obavezi provoditi", poručili su iz Erste.

Čitateljica se s objašnjenjem ne miri – smatra da su osobe s dijabetesom u nepovoljnijoj situaciji i da je pojašnjenje kako kamatna stopa nema veze sa zdravstvenim stanjem netačna.

A u cijeloj priči najviše kriva ona sama - jer je bila iskrena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije