Dodik došao na obilježavanje Dana državnosti Srbije, Vučić nije: Šta je pozadina

9
Radiosarajevo.ba
Dodik došao na obilježavanje Dana državnosti Srbije, Vučić nije: Šta je pozadina
Foto: Srna / Milorad Dodik na obilježavanju Dana državnosti Srbije

Da član Predsjedništva jedne države dođe na obilježavanje Dana državnosti neke druge i nije toliko čudno, ali da se tom prilikom na toj ceremoniji ne pojavi predsjednik države koja slavi taj dan, to je već iznenađujuće. A, moglo bi slati i neku poruku...

Upravo ovaj scenariji dogodio se danas u srbijanskom naselju Orašac, gdje se, kao i svake godine, obilježava Prvi srpski ustanak, odnosno datum koji se obilježava kao Dan državnosti Srbije.

Dakle, na ovom obilježavanju nije se pojavio Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Pogađate ko jeste? Dakako. Riječ je o članu Predsjedništva naše države Miloradu Dodiku.

Naš se Dodik tako nije obazirao ni na činjenicu da su čak i brojni ambasadori zemalja Europske unije najavili da neće doći na svečanu ceremoniju ukoliko Dodik bude tu.

Nedolazak prvog čovjeka Srbije na obilježavanje Dana državnosti pokrenulo je lavinu komentara.

Moglo bi se ovo promotriti u kontekstu njegovog odmicanja od Dodikove politike, upravo zbog udovoljavanja pojedinim zemljama EU, ali i SAD. Kako se ranije govorilo, Vučić je navodno pritisnuo Dodika za povratak u institucije u NSRS, a pojedini analitičari otvoreno su upitali:

"Kako su SAD i EU vršile pritisak na Vučića da pritisne Dodika, možda ćemo tek saznati, ali da se nešto dogodilo je gotovo sigurno."

Kako bilo, Vučić je u 11 sati, kad je na drugom mjestu počela ceremonija, bio u Beogradu, gdje je uručivao "odlikovanja". 

Inače, na ceremoniji su, osim Dodika, prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer RS-a Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, kao i ministri u Vladi Srbije.

No, da se vratimo za tren do Dodika koji, kako to obično i biva, nije propustio priliku da održi govor. I opet je poslao niz sramotnih poruka te, između ostalog, kazao "da Srbi iz BiH imaju dvije države - RS i Srbiju".

"U RS obilježavamo ovaj dan kao svoj. Zagledni smo u Srbiju kao maticu. Srbija nama daje garancije i utočište, pomaže i daje podstrek", ponavljao je Dodik dobro isprobane 'matrice'.

"Srećemo se ovdje i obilježavamo naš zajednički praznik, praznik koji je posvećen Prvom srpskom ustanku, danu kada su Srbi u predanoj borbi za slobodu digli ustanak i krenuli u izgradnju srpske državnosti i slobode za sve koji ovdje žive", nastavljao je, pa zaključio:

"Srbiju koja je garant mira i bezbjednosti, koju volimo i radujemo se svakom njenom napretku, Srbiju koja je garant opstanka svih Srba."

Zanimljivo je i da je u ovih, šest rečenica Srbiju, Srbe i srpsko spomenuo čak 12 puta...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije