Djevojčicu navodno seksualno zlostavljali otac i djed: "Govorila je da su prljavi"

3
Radiosarajevo.ba
Djevojčicu navodno seksualno zlostavljali otac i djed: "Govorila je da su prljavi"

Trogodišnju djevojčicu iz Novog Sada navodno su seksualno zlostavljali otac i deda, a advokat Ivana Kropf, rekla je da su majka i baka po majci, od februara prošle godine, počele da primjećuju da svaki naredni put kada se dijete vrati od oca, drastične promjene u ponašanju.

"Promjene su se ogledale u tome da je po povratku od oca dijete sjedilo na krevetu, katatonično se klimalo naprijed nazad, nije željelo ni sa kim da razgovara, vrištalo je i plakalo, nije dozvolila da je niko dodirne i opsesivno je prala ruke", rekla je Kropf i dodala da je djevojčica ponavljala da su tata i deda prljavi, da su igračke prljave, pa i ona.

Kako kaže, u početku nije detaljno navodila neke stvari ali je imala averziju za odlazak.

"Ljutila se na majku što je davala da ide kod oca. Dok je on govorio da je luda i da ako progovori nekome na tu temu, da će da joj oduzme dijete", rekla je Kropf.

Ističe da je djevojčica počela da vrišti kada ide u toalet i da se žalila da je boli polni organ.

"Kod ljekara su pokušali da pronađu razlog, ali su svi nalazi bili negativni. Djevojčica se zacjenjivala, ali je majka uspjela da pregleda dijete, polni organ joj je bio otečen, modar, čak i sa ranicom. Djevojčica je tada prvi put rekla da da su joj tata i deda dirali po polnom organu, rekla je da deda i tata imaju „dizalicu“ i „rampu“, da je bockaju sa tim oko očuju, oko usta, po stomaku, da je to boli i da joj je hladno. Da pljuju nešto što jako smrdi i da ne žele da je operu, kao i da joj se smiju", rekla je Kropf i dodala:

Rekla je da je jako uplašena, da se boji i da moli majku da je nikada više ne pušta tamo.

"Mehanička povreda je evidentna, svi nalazi su negativni. Kada je dijete izgovorilo to što je izgovorilo, kao i niz drugih radnji, slučaj se prijavljuje policiji. Ljekarski pregled djeteta nije mogao da se odradi jer nije dozvolila da joj doktorica priđe, već su morali da joj odrade pregled u opštoj anesteziji. Takođe, dijete i dan danas ne dozvoljava da je ni majka opere i pipne po intimnim dijelovima tijela", rekla je ona.

Dodaje da je nalaz bio da nema oštećenja himena, i da je to dovelo do toga da su krenuli u borbu protiv majke, da navodno lažno prijavljuje.

Kako kaže, do dana današnjeg nije utvrđena osnovana sumnja na seksualno zlostavljanje od strane oca.

"Mi imamo kompletno vještačenje gdje dijete eksplicitno pokazuje i govori šta su joj radili, ali taj izvještaj ne interesuje radnike Centra za socijalni rad grada Novog Sada. Skandalozno je njihovo ponašanje, jer mišljenje i nalazi su od izuzetnog značaja za Tužilaštvo. Oni su reuspostavili kontakt sa ocem i vratilo se regresivno ponašanje djeteta", rekla je ona.

Bojan Borovčanin, stručnjak za bezbjednost, kaže da je indikativno odraditi poligrafsko testiranje roditelja.

"Ovde se dešava jedna ozbilja stvar, ovakve slučajeve treba odmah prezentovati javnosti. Treba da se uključi i policija i policijska struktura. Vještačenja treba odraditi. Kroz takve stvari i analizu okruženja će se tačno odrediti o kakvim se tipovima ličnosti radi", rekao je Borovčanin.

Gordana Mišev, stručnjak za bezbjednost, kaže da ovo nije prvi put da se Centar za socijalni rad ovako postavi, dodaje da takve stvari treba da radi tim stručnjaka, nezavisni ljudi, piše Telegraf.

Jovana Jovanović, psiholog, kaže da ovakve situacije ostavljaju posljedice prilikom socijalizacije. Kako kaže, tu ostaju dugoročne posljedice.

"Deset, petnaest godina kasnije, ta djeca imaju posljedice. Što se tiče centara za socijalni rad, često se psiholozi priklanjaju odlukaca socijalnih radnika, bez ličnog angažmana. Potrebno je mnogo snage, napora i energije i da se uključimo svi u ovakve probleme", rekla je Jovanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije