Dječaka (6) u Hrvatskoj ugrizao poskok, dramatičnom akcijom spašen mu život

0
Radiosarajevo.ba
Dječaka (6) u Hrvatskoj ugrizao poskok, dramatičnom akcijom spašen mu život
Foto: Wikipedia / Poskok

U Nacionalnom parku Paklenica šestogodišnjeg dječaka iz Belgije ugrizao je poskok, a brza reakcija roditelja i djelatnika parka dječaku je vjerojatno spasila život.

Šestogodišnjeg dječaka iz Belgije ugrizao je poskok dok je sa svojom porodicom šetao Nacionalnim parkom Paklenica.

Dok su se zaustavili pored rijeke, dječak se uhvatio za granu na kojoj je bila zmija koju on nije primijetio, prenosi Danas.hr.

Novi femicid u BiH: Muškarac ubio suprugu, a potom počinio suicid

Novi femicid u BiH: Muškarac ubio suprugu, a potom počinio suicid

Poskok je dječaka ugrizao za prst, a njegova porodica nije bila sigurna je li zmija otrovnica. Brzo je počeo osjećati slabost, no na tom mjestu nije bilo mobilnog signala pa su se odlučili vratiti na ulaz u park gdje su primijetili stanicu za prvu pomoć, ispričao je njegov otac za Nieuwsblad.

Otac je odlučio ponijeti dječaka na ramenima, što se pokazalo kao ključni potez koji mu je spasio život. Zahvaljujući tome, krv je sporije cirkulirala, što je usporilo širenje otrova u tijelu. Porodica se vratila do ulaza u park, gdje su pripadnici HGSS-a i djelatnici parka prevezli dječaka i njegovu porodicu do bolnice.

Majka dječaka uslikala je zmiju što je kasnije otklonilo svaku sumnju kada su stigli do prve pomoći. Zmija je bila otrovnica, a tamošnji djelatnici nikada nisu imali iskustva s ugrizom poskoka kod djeteta.

U zadarskoj bolnici dječaku je ubrizgan protuotrov, ali zbog toga što je dijete, liječnicima nije bilo odmah jasno koja je idealna preporučena doza. Roditelji su strahovali za život svoga sina dok se otrov polako širio s mjesta ugriza, svjesni da bi, ako stigne do srca, mogao izazvati smrt. Kod  njegovog sina se otrov proširio do pazuha, ispričao je njegov otac.

Nakon toga, dječak je prebačen u splitsku bolnicu, gdje se trenutno nalazi na odjelu intenzivne njege. Porodica se nada da će se iduće sedmice moći vratiti u Belgiju, a roditelji žele upozoriti druge turiste na opasnosti koje nisu bili svjesni. Istaknuli su da nisu primijetili nikakve znakove upozorenja koji bi ih upozorili.

Ljubica se 10 dana oporavljala od ugriza poskoka: ‘Osjetila sam da me nešto bocnulo, kao iglica...'

Ljubica se 10 dana oporavljala od ugriza poskoka: ‘Osjetila sam da me nešto bocnulo, kao iglica...'

Direktorica Nacionalnog parka Paklenica Natalija Andačić, istaknula je kako su ugrizi otrovnica izuzetno rijetki.

"Sjećamo se samo jednog slučaja da je poskok ugrizao posjetitelja parka u posljednjih dvadesetak godina", kazala je.

Dodala je da su djelatnici parka uvijek spremni uskočiti u pomoć, a u koordinaciji s HGSS-om takve se intervencije odrade puno brže i kvalitetnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije