Dio poznate plaže u Hrvatskoj do daljnjeg nije za kupanje

1
Radiosarajevo.ba
Dio poznate plaže u Hrvatskoj do daljnjeg nije za kupanje
Foto: Korcula-larus / Otok Korčula

Onečišćenje mora na plaži "Ispod zidina" na hrvatskom otoku Korčula taj dio plaže učinio je nepreporučenim za kupanje do daljnjeg.

"Nakon obavijesti sanitarne i vodopravne inspekcije o puknuću cijevi sistema komunalne odvodnje Puntin na Korčuli 3. augusta 2022. godine, Zavod za javno zdravstvo Dubovačko-neretvanske županije uzorkovao je dodatne uzorke 3. i 4. augusta na plaži Ispod zidina na otoku Korčuli.

Utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje na plaži Ispod zidina na Korčuli uzorkovanog 4. augusta 2022. prelaze granične vrijednosti za mikrobiološke pokazatelj Escherichia coli i intestinalni enterokok", saopćeno je.

U skladu Uredbi o kakvoći mora za kupanje, uzorkovanje mora će se ponavljati do prestanka onečišćenja, dodaje se.

"S obzirom da uzorak mora na plaži Ispod zidina na otoku Korčuli ne udovoljava uslovima Uredbe zbog onečišćenja fekalnog porijekla ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavjesti", saopćeno je iz Zavoda za zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije