Hrvatska / Dio Jadrana zagađen Escherichiom coli: Na ovim plažama je bolje ne kupati se

01. 08. 2019. u 09:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije objavio je nove podatke o kvaliteti mora.

Prema prikazanim podacima čak je na pet mjernih tačaka more nezadovoljavajuće kvalitetom i to na području Kaštela.

Radi se o plažama Gojača u Kaštel Štafiliću, Đardin u Kaštel Starome, Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, Baletna škola u Kaštel Kambelovcu i Kamp u Kaštel Gomilici.

"U šestom ciklusu ispitivanja mora na području Kaštela, koje je obavljeno, 29. jula, uzorkovano je more. Mikrobiološkom analizom tih uzoraka utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti pokazatelja, koje su propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje. Prekoračene su granične vrijednosti za mirkobiološki pokazatelj Escherichia coli na pet kaštelanskih lokacija. Privremeni rezultati analize koji se odnose na navedeni parametar su unešeni u bazu podataka i dostupni su javnosti putem aplikacije za unos, obradu i valorizaciju podataka za izvješćivanje i informiranje javnosti. Dakle, podaci su dostupni javnosti u realnom vremenu. Kompletna mikrobiološka analiza je završena i rezultati su objavljeni i dostupni. Potvrđeno su preliminarni rezultati.

Mjerenja kvalitete Jadranskog mora u Hrvatskoj - undefined

Foto: Net.hr: Mjerenja kvalitete Jadranskog mora u Hrvatskoj

Sukladno propisanom, jutros smo pristupili dodatnom uzorkovanju na navedenim lokacijama. Taj uzorak je već u obradi u laboratoriju. Svi podaci će po završenim analizama biti unešeni i dostupni javnosti. Do prestanka onečišćenja, uzorkovanja i analize će se obavljati svakodnevno”, rekla je za portal Dalmacija News dr. sc. Tatjana Puljak iz Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije.

Mjerenje je obavljeno u ponedjeljak, 29. jula te unatoč lošim rezultatima, kupanje u moru na navedenim plažama nije zabranjeno jer nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA