Devet dana istrage: Nove, jezive informacije o kući strave Velje Nevolje

0
Radiosarajevo.ba
Devet dana istrage: Nove, jezive informacije o kući strave Velje Nevolje
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja

Devet dana nakon pada najopasnije kriminalne organizacije u Srbiji i hapšenja prvog čovjeka ove grupe Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, potraga za tijelima žrtava i drugim dokazima najjezivijih krivičnih djela još je u toku.

Policija i Bezbednosno-informativna agencija od jutra do mraka pretražuju ogromne površine oko imanja koja je koristila Belivukova svirepa ekipa.

Otkako je prošlog četvrtka u velikoj tajnoj policijskoj akciji uhapšen Belivuk i još 20 pripadnika njegove kriminalne grupe koja je godinama sijala strah, policija neumorno traga za dokazima koji će pomoći da se Velja Nevolja i njegovi saradnici osude na zatvorske kazne.

Oni su za sada osumnjičeni za najteža krivična djela - ubistva, mučenja, otmice, ali je dobro poznato i da su se bavili trgovinom narkotika za crnogorski kavački klan, potom reketiranjem po Beogradu, Pančevu, Nišu...

Veliki tragovi krvi, kao i ostaci sredstava za dezinfekciju kojima je ta krv uklanjana pronađeni su na nekoliko lokacija koje je koristila ova kriminalna grupa.

Najviše tragova koji ukazuju na mučenja, a kako se sumnja i ubistva, pronađeno je u kući strave, opasane visokom betonskom ogradom, u Ritopeku. U ovoj kući na zemlji su pronađeni i tragovi spaljivanja... Tragovi krvi, međutim, prema nezvaničnim informacijama otkriveni su i u drugim vikendicama koje je Velja Nevolja koristio. Na pojedinim lokacijama pronađeno je oružje, snajperi, ali i ogromne količine novca.

U jednom od Belivukovih tajnih sefova, koji je pronađen u vikendici u Vrčinu, pronađen je i svežanj od dvadesetak ključeva za koje policija pokušava da utvrdi koja vrata otvaraju i šta se iza njih krije! Jasno je da su ovi ključevi za Belivuka važni s obzirom na to da ih je skrivao u sefu pored nekoliko desetina hiljada eura.

Lobanja u bunaru?

Prema nezvaničnim informacijama Blica, u jednom bunaru na imanju u blizini Belivukovog u Ripnju pronađena je ljudska lobanja! Ona je poslata na vještačenje, a sumnja se da pripada navijaču Partizana Goranu Veličkoviću Goksiju koji je nestao bez traga početkom augusta prošle godine. Nekoliko mjeseci nakon nestanka Goksija i prije hapšenja Belivukove ekipe pričalo se da je ova grupa Veličkoviću odsjekla glavu i s njom igrala fudbal, kao i da su to sve snimali i slali drugim članovima kriminalne grupe preko tajne aplikacije Skaj.

O ovom slučaju pričao je nekoliko puta čak i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da "ne može o tome da se priča po gradu, a da policija nema nikakva saznanja". Nakon hapšenja Belivukove grupe i otkrivanja njihovih svirepih načina "rješavanja sukoba" sa suparnicima sumnje da je ta priča tačna su ponovo podgrijane. 

Kuća strave u Ritopeku

Čak 12 muškaraca nestalo je bez traga samo u toku prošle godine u Beogradu i sumnja se da iza svih stoji upravo Belivukova grupa, kojom je upravljao s najboljim prijateljem Markom Miljkovićem Maretom. Policija njihovu grupu za sada sumnjiči za ubistva tri nestala muškarca - navijača Crvene Zvezde Zdravka Radojevića, Gorana Veličkovića Goksija i Milana Ljepoje, vođe "Pink Pantera".

Porodice sva tri muškarca su policiji prijavile nestanke uz sumnju da iza otmice stoji Belivukova ekipa. 

Policija je obavila uviđaje u svim vikendicama i kućama za koje je utvrđeno da je koristio Velja Nevolja ili neki drugi pripadnik kriminalne grupe, a nakon toga je započela pretrage terena oko tih kuća. S obzirom na to da se osnovano sumnja da su u kućama mučili, kasapili i ubijali otete muškarce, a potom njihova tijela spaljivali ili rastvarali u kiselini, policija traži mesta na kojima su ostaci žrtava zakopani ili bačeni. U jednom trenutku su i ronioci sišli u Dunav u blizini Belivukovih skrovišta, međutim, u mutnoj i brzoj rijeci ništa nije bilo moguće pronaći. Zbog toga se potraga proširila i na terene oko imanja gdje s policijskim psima na stotine iskusnih policajaca traži tragove krivičnih djela.

Policajci prikrivali dokaze
Nakon hapšenja Belivuka i njegove grupe palo je i nekoliko "prljavih policajaca" koji su snimljeni kako tokom pretresa stana Velje Nevolje u blizini stadiona Partizana u Humskoj skrivaju nelegalni pištolj i dogovaraju se kako da pomognu uhapšenom. Sumnja se da su policajci namjeravali i da za sebe zadrže veliku količinu novca pronađenu u ovom stanu.

Ljepoja u Ritopeku

Jedan od najvećih dokaza za sada su snimci sa kamere iz Ritopeka na kom se vidi kako u Belivukovu kuću strave svojim automobilom stiže Nišlija i nekadašnji vođa Pink Pantera Milan Ljepoja, za njim u dvorište ulazi Belivuk i još nekoliko saradnika. Ne postoji snimak na kom se vidi kako je Ljepoja ikada izašao iz te kuće. Međutim kamere su snimile, kako nekoliko dana kasnije, pripadnici grupe u 18 kesa iznose nešto iz kuće. Sumnja se da su nakon što su ga danima svirepo mučili, Belivukovi ljudi Ljepojino tijelo isekli na komade, iznijeli ga iz kuće u crnim kesama za smeće i negdje ih bacili.

Snimci dogovaranja likvidacija

Jaki dokazi u ovom slučaju za sada su i snimci telefonskih razgovora Belivuka i njegovih članova grupe u kojima se čuje kako dogovaraju likvidaciju upravo Milana Ljepoje jer se osilio i "planira da im otme Niš".

"Moram da ti prenesem, da budeš upoznat. Ona s*sa Mance iz Ništa, jel ga viđaš? On je glavni kao Pink Panter, jel ga znaš? Ja kažem: 'A, ne viđam ga'. Neću da širim, brate, bez brige, samo što pre da pucam. Dobro. Ja kažem: 'Neću da širim bez brige, brate, samo reci šta treba, tu sam'. Dobro, pošto se raspituje za tebe, došao je na genijalnu ideju da će on da bude glavni u Nišu i okuplja neke momke pi***tine. I jedan od tih pi**i mi je preneo da se raspituje za tebe, da vi držite dole Niš, ali da ste sve najgore i da će da vas reši i onda on preuzima grad", čuje se u snimku.

Svjedoci saradnici

Nakon hapšenja čak nekoliko pripadnika Belivukove kriminalne grupe ponudilo je tužilaštvu svoju saradnju u zamjenu za manju zatvorsku kaznu. Upravo svjedočenja članova svirepe grupe mogu da budu najkorisnija u istrazi, prikupljanju dokaza, ali i sam dokaz jezivih krivičnih djela ove grupe. Očekuje se da uskoro bude donijeta odluka ko od njih može dobiti status svjedoka-saradnika i da im upravo on otkrije iza kojih sve otmica, mučenja i ubistava stoji Belivuk i njegovi saradnici, kao i šta su uradili sa tijelima svojih žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije