Detalji tragedije u Puli: Roditelji bili dio sekte, molili se nad njim tokom reanimacije

3
Radiosarajevo.ba
Detalji tragedije u Puli: Roditelji bili dio sekte, molili se nad njim tokom reanimacije
Foto: Opća bolnica Pula / Ilustracija

Strašna tragedija dogodila se prije dva dana u Puli kada je u bolnici na reanimaciji preminulo 15-godišnji dječak. Još je strašnija vijest da je umro jer se roditelji nisu brinuli za njegovo zdravlje mjesecima pa su pozvali Hitnu pomoć u zadnji tren, već kada je dijete kod kuće trebalo oživljavati. Nažalost, zaposlenici Hitne nesretnom dječaku nisu uspjeli pomoći, a kada je došao u bolnicu, na trenutak u reanimaciji je dobio puls. Međutim, ubrzo ga je izgubilo i preminuo.

Još se ne zna od čega je dječak preminuo, ali, pulska Hitna pomoć još nikad nije vidjela ovakav slučaj i bili su užasnuti satima.

Kako neslužbeno piše Jutarnji list, roditelji djeteta nisu pokazivali nikakav interes šta se događa s njima, već su nad njim molili.

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Neslužbeno piše i da su bili dio sekte, te da ovo nije prvi smrtni slučaj djeteta u ovoj porodici. Prije dvije godine utopilo im se jedno dijete na području Križevačko - koprivničke županije, radilo se o nesretnom slučaju. Zato je Centar za socijalnu skrb roditeljima koji su privedeni oduzeo troje maloljetne djece.

"Djelatnici Policijske postaje Pula-Pola proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da su 45-godišnja hrvatska državljanka i 42-godišnji hrvatski državljanin počinili kazneno djelo povreda djetetovih prava. Policija je 29. rujna zaprimila dojavu iz pulske bolnice da je u poslijepodnevnim satima preminulo dijete. Provedenim izvidima, policijski službenici utvrdili su kako su 45-godišnjakinja i 42-godišnjak grubo povrijedili djetetova prava zanemarivanjem i nebrigom oko njegovog zdravstvenog stanja, čime su prouzročili smrt djeteta.

Naime, unazad tri mjeseca djetetu se pogoršalo zdravstveno stanje, ali, osumnjičeni ga nisu odveli doktoru. Djetetu se zdravstveno stanje znatno pogoršalo 27. rujna, no osumnjičeni su tek 29. rujna zatražili hitnu medicinsku pomoć, kada je dijete prevezeno u pulsku bolnicu i gdje je, nažalost, preminulo. Osumnjičeni su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, danas u poslijepodnevnim satima, privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave istarske", poručili su iz Policijske uprave Istarske.

Kako je rekla direktorica pulske Opće bolnice, Irena Hrstić, dijete je već reanimirano u kolima Hitne pomoći, oni su nastavili s reanimacijom, ali ona nije bila uspješna.

"Na tren se uspostavio puls, ali nažalost dijete ipak nismo uspjeli spasiti", kazala je Hrstić.

Gordana Antić iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županija kazala je da su roditelji nazvali Hitnu već kada je dijete trebalo reanimirati.

"Mi smo im pokušali pomoći putem telefona dok ne stignemo na lice mjesta. Potom smo dijete reanimirali u kolima Hitne pomoći do bolnice. Ne znam reći od čega je dijete bolovalo. To će pokazati obdukcija, kao i to je li dijete išta konzumiralo i je li imalo upalu pluća. Ne znam je li dijete bilo dijebetičar. No, naši su djelatnici vidjeli da je dijete bilo u jako lošem stanju. Nikad nismo imali dojava iz ove obitelji", rekla je Antić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije