Detalji o stradalima u požaru: Napustio posao da bi se brinuo o slijepoj supruzi

Radiosarajevo.ba
Detalji o stradalima u požaru: Napustio posao da bi se brinuo o slijepoj supruzi
Foto: Screenshot / Kuća stradalih

Božidar Dimitrijević (55) i njegova slijepa supruga Ivana (41) nastradali su u požaru koji je jučer u zoru izbio u njihovoj porodičnoj kući u Ulici Save Kovačevića u Inđiji. Nesretni supružnici su se najvjerovatnije u snu ugušili od dima, jer su njihova tijela nađena u krevetu u spavaćoj sobi.

Istraga će utvrditi šta je tačno pokrenulo požar, ali vjerovatno su tome doprinijele loše gasne instalacije u kući.

Prema nezvaničnim saznanjima, stanari Ulice Save Kovačevića su nešto prije pet sati ujutro pozvali vatrogasce i policiju nakon što su vidjeli da dim kulja iz kuće bračnog para Dimitrijević.

"Zahvaljujući tome što su vatrogasci brzo stigli, požar nije zahvatio cijelu kuću, pa ni okolni objekti nisu bili ugroženi. Vatra je u tom trenutku bila zahvatila samo dijelove namještaja i pokućstva. Kad je požar lokalizovan, vatrogasci su u spavaćoj sobi pronašli dva tijela. Plamen nije bio zahvatio Božidarovo i Ivanino tijelo, što ukazuje da su se ugušili od dima, najvjerovatnije dok su spavali", kaže izvor iz istrage.

Prema njegovim riječima, tijela su odnijeta na obdukciju, a uviđajem je utvrđeno da je riječ o nesretnom slučaju i da požar nije bio podmetnut.

Komšije Dimitrijevića kažu da su Božidar i Ivana živjeli sami i da se on brinuo o njoj, jer je bila skoro potpuno slijepa.

"On je do prije nekoliko godina radio kao portir u jednoj privatnoj firmi, a napustio je posao kako bi se u potpunosti posvetio slijepoj supruzi. Nije se odvajao od nje... Ivana je radila kao operater u općini, a Božidar ju je vodio na posao i vraćao je kući. Pomagao joj je da se hrani, šetao je s njom", priča komšija.

On dodaje da je Božidar, ipak, u poslednjih nekoliko meseci imao psihičkih problema.

"Pustio je bradu i kosu, bio je neuredan. Tri večeri prije tragedije je bos trčao po ulici i dozivao u pomoć. Neki momci su pritrčali da mu pomognu, ali Božidar nije znao da im kaže od čega bježi i šta mu se desilo. Odveli su ga kući gdje ga je čekala Ivana. Ona se iznenadila kada je čula šta je Božidar uradio", napominje komšija.

Božidarov prijatelj je ispričao i da je stradali Dimitrijević imao porodičnih problema zbog imovine.

"Bio je u veoma lošim odnosima s bratom. Čak su se nešto i sudili oko kuće u kojoj živi Božidar. Znam da je brat uporno pokušavao da ga izbaci iz te kuće, htio je da sruši taj dio objekta gdje je Božidar živio s Ivanom. Koliko znam, sude se već nekoliko godina, a Boža mi se žalio kad je izgubio spor", kaže Božidarov prijatelj.

Jovanka Bilaus, komšinica stradalih supružnika, kaže da su Dimitrijevići koristili gas, ali da su povremeno i ložili peć na drva, javlja Blic.

"Možda su u hladnijim noćima htjeli da uštede neki dinar na računu na gas, ne znam... Ipak, mora da je požar izbio zbog neispravnih plinskih instalacija, jer ne vjerujem da su te noći naložili peć, nije bilo hladno... Znam da nisu ni kuhali hranu, već su kupovali gotove obroke", ispričala je Jovanka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije