Detalji dramatične potjere u Metkovićima: Gruzijac Sirijce i Turčine krijumčario iz BiH

1
Radiosarajevo.ba
Detalji dramatične potjere u Metkovićima: Gruzijac Sirijce i Turčine krijumčario iz BiH
Foto: Hina / Hrvatska policija / Ilustracija

Hrvatska policija je iznijela detalje događaja o kojem su još u četvrtak informisali javnost u vezi krijumčara migranata koji je u Metkoviću bježao od policije i koji je automomobilom krenuo na policajca.

Kriminalističko istraživanje su proveli prišadnici Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske i Stanice granične policije Metković.

Utvrđeno je da je vozač, koji se nije zaustavio na znak policije, već je ubrzao brzinu kretanja vozilom prema policajcu, koji se bacio na tlo kako bi izbjegao nalet vozila, državljanin Gruzije u dobi od 43 godine. Osumnjičeni je upravljao vozilom mađarskih registarskih oznaka.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

"Također je utvrđena sumnja kako je u vozilu prevozio sedam migranata, državljani Sirije i Turske, koji su prethodno te večeri nezakonito ušli u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine", saopćila je PU dubrovačko-neretvanska.

"Osim spomenutog vozila mađarskih nacionalnih oznaka, neposredno prije spomenutog događaja policajci su, u ovoj koordiniranoj akciji sprječavanja nezakonitih migracija, u blizini naplatnih kućica Čarapine zaustavili vozilo poljskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 37-godišnjak.

U svojstvu saputnika s njim su se u vozilu nalazile još dvije muške osobe u dobi od 40 i 27 godina, svi državljani Gruzije. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su upravo oni bili prethodnica vozilu mađarskih nacionalnih oznaka kako bi vozaču davali informacije o policijskim ophodnjama na ruti kretanja iz pravca Bosne i Hercegovine prema zemljama zapadne Europe", saopćeno je iz policije.

Gruzijac je osumnjičen za krivično djelo pokušaja teškog ubistva službene osobe za vrijeme obavljanja službene dužnosti. Također, osumnjičen je i za krivično djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državnoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma opisanog u čl. 326. Krivičnog zakona, a za koje su osumnjičeni i državljani Gruzije koji su se nalazili u vozilu poljskih nacionalnih oznaka u svojstvu prethodnice.

Sedam osoba za koje je utvrđeno da su nezakonito prešle državnu granicu će postupkom readmisije biti vraćene iz države iz koje su nezakonito ušle u Hrvatsku, odnosno u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz policije, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije