Region / Delo: Ljudi u čudnim uniformama paradiraju uz granicu Hrvatske i Slovenije

08. 08. 2019. u 21:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 71

Vodeći slovenski dnevnik Delo objavio je reportažu o djelovanju tzv. seoskih straža, koje navodno paradiraju u paravojnim uniformama, i zatražio od premijera Marjana Šarca da komentira te pojave, što je on odbio učiniti jer je na godišnjem odmoru, ali je istaknuo da je Slovenija sigurna i pravna država.

U Sloveniji su jasno određene nadležnosti svih ključnih aktera sigurnosnog sistema. Nadovezujući se na to, vlada je pripremila i adekvatno adresirala i pitanje ekstremizama i kako se s njima suočiti”, naveo je u svom šturom odgovoru za ljubljansko Delo slovenski premijer.

Te su odredbe dio nove strategije nacionalne sigurnosti koju bi na jesen trebao prihvatiti parlament, dodao je.

Slovenija je sigurna država, a prema Ustavu je državna vlast jedina ovlaštena organizirati vojne jedinice i obavljati represivne mjere”, odgovorio je Šarec na pitanja Dela.

Delo je ovih dana o navodno samoorganiziranim “seoskim stražama” koje patroliraju na granici i vježbaju u čudnim uniformama objavio reportažu potkrijepljenu fotografijama.

Neki od članova odjeveni su u maskirne uniforme s ruskom zastavom na rukavu, a neki na kapama imaju oznake koje podsjećaju na oznake slovenskih domobrana iz II. svjetskog rata, tvrdi Delo.

Neke seoske straže same su se organizirale u južnom dijelu Slovenije, a navodno im je cilj odvraćanje potencijalnih migranata, odnosno patroliranje u blizini sela kojima prolaze migrantski putove, piše list.

Dodaje da je na sjeveroistoku oko Maribora i dalje aktivna takozvana Štajerska straža, čiji je koamndant i nekadašnji vođa mariborskog nogometnog kluba Andrej Šiško lani nakon postrojavanja svoje paravojske bio uhapšen i osuđen na višemjesečni zatvor.

NEMA KOMENTARA