Delfin snimljen u luci u Hrvatskoj: Radio nešto jako neobično

0
Radiosarajevo.ba
Delfin snimljen u luci u Hrvatskoj: Radio nešto jako neobično
Foto:Printscreen / Delfini na Jadranu

Jedan muškarac objavio je snimku mladog, zaigranog delfina, koja je nastala u moru pokraj grada Rijeke. Sisavac je bio posve sam.

"Mislimo da je to onaj naš delfin, koji se prije dvadesetak dana igrao s nama na ušću Rječine. Sad je došao u lučicu. Struže se oko konopca. Već tri sata to radi, ne znam zašto, možda skida nametnike ili tako nešto. Opet smo primijetili da mu je nešto na repu" kaže čovjek dok snima delfina.

Ako zaista jest, moguće je da se radi o delfinu Oliveru. On oko repa ima zapetljan komad konopa koji vuče za sobom. Građani su ga prvi put vidjeli još prošle jeseni i od tada ga prate stručnjaci iz Instituta Plavi svijet. Oni su ga uspjeli snimiti i utvrditi kakvo mu je zdravstveno stanje.

Intervju | Merima Lepić-Redžepović: "Ovo je tek početak isticanja domaćih tekstova"

Intervju | Merima Lepić-Redžepović: "Ovo je tek početak isticanja domaćih tekstova"

"Oko korijena repne peraje ima zapetljan konop nešto duži od metra. Pretpostavljamo da je to ostatak ribarske mreže u koju se zapetljao. Praćenjem na moru i analizom snimljenog materijala vidljivo je kako je oko samog mjesta zapetljavanja konopa došlo do hipertrofije tkiva koju je uzrokovalo uvlačenje konopa u tkivo te kasnija stalna iritacija mjesta povrede.

Na samom konopu je vidljiv obraštaj algi i morskih beskralješnjaka što dodatno potvrđuje kako je ovaj delfin zapetljan već duže vrijeme. Kako se radi o konopu bez ostataka mreže ili utega, delfin za sada uspješno pliva, roni i hrani se, ali ostatak konopa zasigurno mu predstavlja značajan problem s obzirom na to da onemogućava cijeljenje rane te ga ometa u plivanju" pojasnili su.

Iako su mu se pokušavali približiti, nije išlo. Oliver bi ih pustio blizu, a onda pobjegao. Zaključili su kako je u dobrom fizičkom stanju, da se može kretati i loviti, pa su zaključili da je za njega najbolje da ga puste na miru, ali nastave motriti.

"Kako bi mu osigurali najbolje šanse za preživljavanje molimo vas da se delfinu ne približavate, ne pokušavate s njim roniti, dirati ga ili hraniti. S obzirom na to da su delfini strogo zaštićeni, napominjemo da ga ne pokušavate osloboditi konopa bez konzultacija s osobama koje su za to obučene.

Molimo vas da nam informacije i vaše fotografije ili video snimke ovog delfina ili druga opažanja delfina, kitova ili sredozemne medvjedice pošaljete e-mailom na adresu info@plavi-svijet.org - poručili su, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije