Zagreb / Dekanesa Akademije: Imamo 24 prijave za seksualno uznemiravanje

23. 01. 2021. u 22:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Sve je više svjedočanstava umjetnica iz regije koje progovaraju o seksualnim zlostavljanjima tokom karijere.

U Hrvatskoj je u središtu priče Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu. 

Dekanesa Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin kazala je u Dnevniku HRT-a kako ima ažurne podatke, te se radi o 24 prijave od kojih je osam potpisano, a šesnaest je anonimnih. 

Poručila je da se prijave odnose na sadašnje ili bivše zaposlenika, te vanjske saradnike Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Naglasila je da te prijave obuhvaćaju razdoblje od kraja 1990. do 2019. godine. 

Istaknula je da je manji dio prijava došlo od sadašnjih studentica ili studenta, a veći dio se odnosi na bivše studentice ili studente, koji su se ohrabrili istupiti. Kazala je kako je većina prijavljenih profesora između 50 i 55 godina starosti. 

Dekanesa Akademije dramske umjetnosti naglasila je da su se zlostavljanja događala i izvan Akademije. 

"Najteža zlostavljanja događala su se po principu jedan na jedan. Iako je ponekad i bilo svjedoka", rekla je. 

Dodala je da nije pravnica te da ne može raditi klasifikaciju samih zlostavljanja, ali je naglasila kako nije bilo riječi o činu silovanja. Istaknula je da će se ipak neke prijave moći klasificirati kao kaznena djela. 

Franka Perković Gamulin poručila je da su pojedina djela neke vrste bludnih radnji i uznemiravanja. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)