Dačić: Srbija neće dozvoliti uništenje RS-a ako dođe do vojnog napada

Radiosarajevo.ba
Dačić: Srbija neće dozvoliti uništenje RS-a ako dođe do vojnog napada
/ Dačićeva izjava na stranici MVP Srbije (printscreen)
Ivica Dačić, ministar za vanjske poslove Srbije, saopćio je da "izjava Sefera Halilovića o uništenju Republike Srpske predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u regionu" i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno reagira.

Dačić je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima rekao da je Halilović "bivši ratni muslimanski komandant i nezvanični portparol Bakira Izetbegovića".

"Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove prijetnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na procjeni da Republika Srpska ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani", naveo je Dačić u pisanoj izjavi u ime Ministarstva za vanjske poslove Srbije.

Šef srpske diplomatije ukazao je kako je "svima jasno da je referendum samo izgovor, a da iza svega stoji namjera da se ratom uništi Republika Srpska".

"Da su htjeli kompromis, Ustavni sud je mogao da promijeni bar jedan zarez u svojoj odluci. Ali, njima nije bio važan kompromis, već izgovor za ratne namjere i planove, za šta se muslimani u BiH očigledno spremaju", poručio je Dačić.

On je istaknuo da Srbija nesumnjivo želi mir i učinit će sve da se sačuva stabilnost, ali da sigurno neće dozvoliti vojni napad i uništenje RS-a.

"O tome niko ne bi trebalo čak ni da sanja. Srbija je dovoljno jaka da odbrani sebe, a neće dozvoliti ni uništenje Republike Srpske ako bude napadnuta. Očekujemo hitnu reakciju međunarodne zajednice i međunarodnih predstavnika u BiH, ako im je zaista stalo do mira", izjavio je Dačić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije