Dačić o terorističkom napadu u Beogradu: "Moguće da je sinagoga bila prva meta"

7
Radiosarajevo.ba
Dačić o terorističkom napadu u Beogradu: "Moguće da je sinagoga bila prva meta"
FOTO: AA / Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u nedjelju da je rekonstrukcija kretanja Miloša Žujovića pokazala da je prvo došao do sinagoge u Beogradu i da je moguće da mu je to bila prva meta, ali je nastavio dalje zbog velikog broja pripadnika policije oko sinagoge.

Žujović, koji je prešao na islam i uzeo ime Salahudin, u subotu je samostrijelom ranio pripadnika Žandarmerije koji je osiguravao izraelsko veleposlanstvo u Beogradu.

Policajac je na napad uzvratio vatrenim oružjem i napadač je ubrzo umro.

ViK objavio spisak sarajevskih ulica u kojima su mogući prekidi u vodosnabdijevanju

ViK objavio spisak sarajevskih ulica u kojima su mogući prekidi u vodosnabdijevanju

Žujović je u subotu ujutro stigao autobusom iz Mladenovca na autobusku stanicu u Beogradu, pa je prvo otišao do sinagoge, ali pošto je tamo bila policija, nastavio je dalje do izraelske ambasade.

Dačić je dodao da su izvršeni pretresi na više desetaka lokacija u Srbiji i da je istraga pokazala da je supruga Žujovića napustila zemlju dva dana prije terorističkog napada i otišla u rodnu Crnu Goru, kao i da je prilikom pretresa kuće u Mladenovcu policija pronašla račun za samostrijel koji je Žujović u petak kupio u Zemunu.

Ovo je muškarac koji je ranio policajca ispred Ambasade Izraela

Ovo je muškarac koji je ranio policajca ispred Ambasade Izraela

"Postoje ljudi koji pripadaju vehabijskom pokretu. Treba pronaći odgovarajuću vezu između aktivnosti vehabija i konkretnog događaja", rekao je Dačić za RTS.

On je dodao da su dvojica muškaraca zadržana u pritvoru, a kod jedne je osobe pronađena snimka na kojoj se zaklinje na vjernost Islamskoj državi.

"Kad pogledate šta je u stanovima tih ljudi, vidite da su ekstemisti", dodao je Dačić.

Dačić je rekao da je riječ o ciljanom terorističkom napadu i da će se vidjeti ko je sudjelovao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije