Dačić: Nismo se miješali u izbore u Crnoj Gori, da jesmo rezultat bi bio ubjedljiviji

Radiosarajevo.ba
Dačić: Nismo se miješali u izbore u Crnoj Gori, da jesmo rezultat bi bio ubjedljiviji
Foto: Anadolija / Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je danas da se Srbija nije miješala u unutrašnju politiku Crne Gore, navodeći da bi rezultati izbora bili mnogo ubjedljiviji da jeste.

"Mi se nismo miješali, da smo se miješali, to (rezultati izbora) bi bilo mnogo ubjedljivije", rekao je Dačić za RTS i istakao da vlast u Crnoj Gori nikako da svati da problem nije Srbija niti Srbi u Crnoj Gori, već njihovi građani.

On je naveo da niko nije čuo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ili njega da govore za koga treba da se glasa u Crnoj Gori, ali da su čuli Edija Ramu, Ramuša Haradinaja, "muslimanske lidere" iz regiona...

"Ne smeta im četvorougao Tirana - Priština - Skoplje - Podgorica, a smeta im velikosrpski trougao Banja Luka, Beograd, Podgorica? Nije miješanje u unutrašnje poslove kada Edi Rama pozove da se glasa za Mila? Mi se miješamo u unutrašnje stvari Crne Gore? Pa da li smo mi priznali nezavisnost Boke Kotorske ili oni Kosova, miješajući se najdirektnije u unutrašnje stvari države Srbije", rekao je Dačić.

On je naveo da je albanski ministar tri dana bio u Bujanovcu, Preševu i Medveđu uoči izbora u Srbiji, lobirajući, kao i da su predstavnici Mađarske, Viktor Orban i Peter Sijarto dolazili da "pomognu" Mađarima, te upitao šta bi bilo da je Vučić otišao da lobira za Srbe u Crnoj Gori.

"Oni nikako da shvate da problem nije Srbija niti Srbi u Crnoj Gori, već njihovi građani", rekao je Dačić.

On je naveo da su rezultati izbora apsolutno pokazali narodnu volju da DPS ode s vlasti ističući da je za to kriv Milo Ðukanović i vladajuća partija jer su stvorili takvu atmosferu.

"Nisu mogli Srbi sami da dođu do ovog rezultata", rekao je Dačić.

Upitan kako i da li sarađuje s crnogorskom opozicijom, Dačić je rekao da Srbiju ne zanima ko je na vlasti u Crnoj Gori, kakva im je spoljna politika i slično, već samo položaj Srba i srpski identitet.

"Sve drugo spada u stvar unutrašnje politike", naglasio je Dačić.

On je istakao i da je neminovno da se razgovara i s novim političkim akterima na crnogorskoj sceni, pišu Nezavisne.

Na pitanje poteže li vlast u Crnoj Gori posljednju kartu izazivanjem nacionalnih sukoba, Dačić je odgovorio da je važno da se u toj zemlji što prije formiraju novi organi vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije