Dileme / Da li Rusija priznaje ruske vakcine koje primite u Srbiji?

23. 07. 2021. u 11:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Građani Srbije koji praniraju putovanje iz te zemlje u Rusiju imaju dileme, hoće li im i koji dokumenti biti potrebni za ulazak u tu zemlju i to nakon što su već imunizirani ruskom vakcinom.

Naime, kako piše portal Nova.rs čijoj se redakciji javila čitateljka koja je primila obje doze Sputnik V vakcine, građanka Srbije nije sigurna da će moći da otputuje u Rusiju bez dodatnih testova.

Sudeći po pravilima koja su predstavljena na web stranici Ministarstva vanjskih poslova Srbije, Rusi priznaju jedino potvrde i QR kodove koje je izdala neka od njihovih relevantnih institucija.

Na web stranici Ministarstva vanjskih poslova Srbije stoji baš kao što je čitateljka rekla, piše Nova.rs.

Državljani Srbije mogu da uđu u Rusku Federaciju. Ulazak u Rusku Federaciju omogućen je svim stranim državljanima i licima bez državljanstva bez PCR testa ukoliko: Poseduju dokaz o regulisanom boravku u Ruskoj Federaciji (važeću vizu, dozvolu za privremeni boravak – RVP ili dozvolu za stalni boravak – VNŽ), imaju sertifikat o vakcinaciji i QR kod, koji su izdati od strane nadležne medicinske ustanove Ruske Federacije (što je neophodno označiti u delu o PCR testu u anketi koji popunjavaju stranci prilikom ulaska u Rusiju)“, piše na web stranici Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Redakcija srbijanskog portala Nova.rs kontaktirala je resorno ministarstvo u toj zemlji.

Tamo su dobili potvrdu kako su uslovi za ulazak u Rusiju takvi kako je i objavljeno na stanici ministarstva, uz napomenu da „svaka država zadržava pravo da svojim propisima reguliše pitanje ulaska na njenu teritoriju u uslovima aktuelne pandemije izazvane virusom COVID-19, pa je u tom smislu i Ruska Federacija propisala navedene mjere koje su na snazi“.

Navode da su zvali i poslali elektronsku poštu i ruskoj ambasadi u Beogradu, kako bi dobili konkretan odgovor.

Odgovor iz ambasade

„Ulazak u Rusiju direktnim letom, moguć je do 30 dana bez vize. Da bi ušli u Rusiju, državljanima Srbije potreban je PCR test ne stariji od 72 sata od datuma testa“, novodi se u dopisu ruske ambasade u Beogradu, a vakcina se i ne spominje, piše Nova.rs.

Da li to Rusi ne priznaju vlastitu vakcinu? Poseban kuriozitet je i činjenica da se Srbija ponosi time da se na Institutu Torlak u Beogradu proizvodi Sputnik V vakcina, podsjeća Nova.rs. 

To što su prije mjesec i po dana ruski i srpski predsjednik pritisli dugme i označili početak proizvodnje izgleda nije dovoljno da Sputnik V vakcina, koja se prima u Srbiji, bude priznata i u njenoj postojbini, navodi Nova.rs.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA