Da li je ovo tornado? Građani Srbije u šoku, snimili misteriozni vrtlog usred grada

5
Radiosarajevo.ba
Da li je ovo tornado? Građani Srbije u šoku, snimili misteriozni vrtlog usred grada
FOTO: Facebook / Tornado/Ilustracija (na slici nije prikazan događaj iz teksta)

U Novom Sadu se nedavno pojavio neobičan vrtlog prašine koji je izazvao pažnju građana, podsjećajući na pojavu tornada.

Snimci objavljeni na Instagramu prikazuju vrtlog koji se uzdizao iznad kružnog toka, iako je taj dan bio vedar, sunčan i bez jakog vjetra. Stručnjaci su objasnili da nije u pitanju tornado, već fenomen poznat kao "pustinjski đavo", česta pojava tokom toplih, sunčanih dana.

Stručnjak iz Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem objasnio je da "pustinjski đavo" nastaje usljed lokalne nestabilnosti i intenzivne toplote, često se pojavljuje u manjim razmjerama kao lokalna meteorološka pojava.

Ukrajinska vojska ostvarila nevjerovatnu prednost: Zbog ovoga su uništili hiljadu ciljeva

Ukrajinska vojska ostvarila nevjerovatnu prednost: Zbog ovoga su uništili hiljadu ciljeva

"Pustinjski đavo uvek se javlja u vedrom, sunčanom danu kada je najtoplije i on je obično manjih razmjera. Tipičan primjer smo imali prije nekoliko godina u Čačku", pojasnio je Sovilj.

Pored "pustinjskog đavola" često su stanovnici imali priliku da vide i gustando, a Sovilj je pojasnio kako on nastaje i koje su ključne razlike.

"Preduslov da se razvije gustnado je da imamo grmljavinski oblak iz koga imamo intenzivnu silaznu struju ili intenzivne padavine. Kada hladan vazduh iz olujnog oblaka dođe do zemljine površine on počne velikom brzinom da se razliva u svim pravcima. Ukoliko na određenom lokalitetu postoji dovoljno nestabilnosti u tom plitkom zemljinom sloju i ukoliko postoji odgovarajući profil, odnosno smicanje vjetra, može da se javlja vrtložnost, odnosno, rotacija i dobijamo praktično nešto što naliči na tornado", kaže meteorolog Slobodan Sovilj za Blic.

Za gustnado je jako važno reći, ističe Sovilj, da ni na koji način nije povezan sa oblakom, sa bazom oblaka i to je osnovna razlika po kome se on razlikuje od pravog tornada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije