Čuvena virologinja: Koronavirusa se nećemo lako riješiti, postoje samo dvije opcije

Radiosarajevo.ba
Čuvena virologinja: Koronavirusa se nećemo lako riješiti, postoje samo dvije opcije
PrtScr/Al Jazeera / Dr. Ana Gligić

Čuvena srbijanska virologinja dr. Ana Gligić, koja je 1972. godine bila na čelu tima koji je izoliravši virus velikih boginja napravio veliki pothvat na svjetskoj razini, u razgovoru za beogradsku Politiku naglašava da je COVID-19 pokazao kako neka pravila koja postoje kod sličnih infekcija uopće ne važe za ovaj virus.

"Nećemo ga se tako lako riješiti. Postoje samo dvije opcije: ili će doći do njegovog prokužavanja u narodu ili će uslijediti cijepljenje, kako bismo ga sveli na najmanju moguću mjeru - smatra dr. Gligić.

Na pitanje kada se očekuje pojava drugog vala Gligić odgovara:

"Neće ga biti. Bit će samo "pikova". Ovakvi virusi se epidemijski javljaju na svakih četiri do sedam godina. Najprije se mora ugasiti epidemija Covida 19 u cirkulaciji, tek se onda može pojaviti drugi val poslije nekoliko godina. Korona neće vječno ostati u ovoj formi kao što je sada slučaj, otići će. A onda će se opet pojaviti. Hoće li tada imati epidemijski ili pandemijski karakter to ne znamo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije