"Čupavi ide na put" - otkriveno šta je značila ova jeziva fraza Šarićeve bande

0
Radiosarajevo.ba
"Čupavi ide na put" - otkriveno šta je značila ova jeziva fraza Šarićeve bande
Foto: Kurir.rs / Darko Šarić

Narko-bos iz Pljevalja Darko Šarić i njegovi saradnici gotovo da su razvili novi jezik na kome su komunicirali na zaštićenim aplikacijama preko kojih su ugovarali likvidaciju, ali i do detalja i vrlo precizno slali jedni drugima poruke vezane za šverc velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Кako je otkrio hrvatski Jutarnji list, Šarić je imao nekoliko kodnih imena na aplikaciji Sky, a jedno od njih bio je nadimak "Кorona".

Prema istom izvoru, advokat Dejan Lazarević, koji je uhapšen prošlog četvrtka kada i njegov klijent, na Skyu je bio označen kao "Apis". 

Policajci ubili učenika napadača (14) u školi u SAD-u: "Citirao je i pjesmu Baje Malog Knindže"

Policajci ubili učenika napadača (14) u školi u SAD-u: "Citirao je i pjesmu Baje Malog Knindže"

Nadimak "Gati”, kako su nazvali Šarića, nije mu baš odgovarao – tvrde iz Jutarnjeg lista koje su i do sada imale vrlo pouzdane informacije vezane za hapšenje grupe koja je radila sa Darkom Šarićem pod komandom Petra Ćosića Šarca.

Iz komunikacija pripadnika Šarićeve grupe iz Hrvatske postalo je jasno da su određene fraze imale značenja koja otkrivaju ozbiljna kriminalna djela. Ono najmonstruoznije vezano je za dogovaranje ubistva Milana Milovca u Ekvadoru, nekadašnje Šarićeve desne ruke, čijim "radom" nisu bili zadovoljni ni sam Šarić ni njegovi kompanjoni iz Hrvatske sa Čosićem na čelu.

"Čupavi ide na put", glasi jedna od tajnih poruka razmenjenih između pohapšenih kriminalaca, a koja je jasno nagovijestila da je Milovcu potpisana smrtna presuda. Prema podacima iz Hrvatske, likvidirani Milovac je imao nekoliko nadimaka na aplikaciji Sky, među kojima su bili i "Čupavi" i "Ludi", a u Ekvadoru mu je ime bilo — Marko Patrisio Marković Gomez.

Кada je riječ o terminima koji su pripadnici grupe koristili kada su komunicirali o ubistvima, često su upotrebljavali termin "rokati”, dok su šifre za oružja bile jednostavnije za tumačenje – "utoka” (pištolj), "kalaš” (kalašnjikov), "plastika” (eksploziv). Mnogi komplikovaniji termini bili su korišćeni kada je riječ o krijumčarenju kokaina.

"Roba" je označavala kokain, "komad” — jedano pakovanje, "poklon” — paket kokaina koji se predaje kapetanu broda, a "munga” — oznaka na paketu droge, odnosno nadimak pošiljalaca droge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije