Čudo od žene: Dejana nema ruke, ali je položila vozački ispit - 'potrebni su samo trud i volja'

0
Radiosarajevo.ba
Čudo od žene: Dejana nema ruke, ali je položila vozački ispit - 'potrebni su samo trud i volja'
Foto: 24sata.hr / Dejana Bačko

Dejanu Bačko na Instagramu prati 425.000 ljudi, a na YouTubeu više od milion, ali ona nije samo "obična" influenserica - njen je utjecaj velik i leži na ogromnoj motivaciji i trudu. Ova supruga i majka iz Srbije svakodnevno inspiriše mnoge pomičući granice vlastitih mogućnosti kao osobe s invaliditetom. Naime, Dejana je rođena bez ruku, ali to je nije nikad sputavalo.

Naučila je sve raditi nogama i postigla je sve ono što je sebi zacrtala u glavi. Postala je slikarica, profesionalna sportašica - viceprvakinja svijeta u parataekwondou, a ostvarila se i kao majka rodivši i odgajajući kćerku Laru. Da nema toga što ona ne može, dokazala je i nedavno položenim vozačkim ispitom.

"Vrlo sam sretna jer sam ostvarila još jedan cilj! Položila sam vozački ispit! Da stvar bude još smješnija, više sam se mučila s testovima, a vožnju sam položila iz prve. Od danas sam vozačica i, da, vozim nogama", napisala je uz fotografiju na kojoj pozira u automobilu za volanom.

EURO 2024 | Elvir Baljić: "Turska može još više, Nijemce i Špance vidim u samoj završnici"

EURO 2024 | Elvir Baljić: "Turska može još više, Nijemce i Špance vidim u samoj završnici"

Na svojem kanalu na YouTubeu Dejana je objavila i snimak vožnje, koju je snimio suvozač, njen suprug Marko:

"Čovjek ima mnogo više mogućnosti nego što misli, samo je potrebna volja i trud da ih pronađe", napisala je uz video.

Dejana Bačko

Na snimku se vidi kako Dejana u autu skine čarapu da bi lakše osjetila i hvatala razne komande, a njen je automobil automatik, pa nema potrebe za mijenjanjem brzina tokom vožnje. Sve radi sama, otvara vrata, stavlja pojas i gura ključ u bravu, a sve to glatko izvodi stopalima.

Komentari ispod njenih objava prepuni su pozitivne energije i oduševljenja, a hiljade pratilaca tvrde kako ih je motivirala da i sami lakše postignu životne ciljeve a da ih ne koči strah. Neki pratitelji su znatiželjni, pa su pitali kako uspjeva voziti samo s nogama, te je li takva vožnja opasna za nju i ostale učesnike u saobraćaju.

"Mi u Hrvatskoj priznajemo vozačke dozvole građanima iz Srbije, tako da ako gospođa ima važeću dozvolu, ona može voziti i na području Hrvatske u svom, prilagođenom automobilu, neko određeno vrijeme", rekli su iz Službe saobraćajne policije za 24sata.

Dejana je već na početku života postala pravi mali borac jer je prvih pet godina provela u domu za nezbrinutu djecu. Naime, njena majka Sandra odrekla je se pri porođaju slušajući savjete doktora kad je imala samo 19 godina. Rekli su joj da je to najbolje što može učiniti jer su izgledi da djevojčica preživi duže od 48 sati gotovo nikakvi, te kasnije, da nije preživjela. Za Dejanu su saznali tek nakon pet godina iz novina i odmah su je odveli kući iz doma za nezbrinutu djecu. Sa svojom je porodicom napokon počela učiti kako se samostalno snaći uprkos svom invaliditetu, okružena ljubavlju.

Upisala je srednju umjetničku školu i maturirala unatoč svim preprekama. Zatim je 2014. upisala akademiju u Novom Sadu te je studij nastavila na Akademiji klasičnog slikarstva. Uz slikarstvo, postala je uspješna sportašica. Postala je i viceprvakinja svijeta u parataekwondou.

Rodila je Laru prije gotovo godinu i po, a otkrila je da ju je bilo strah kako će se u toj, najvažnijoj životnoj ulozi, snaći zbog svog invaliditeta. Njoj i suprugu pomaže porodica, ali kako kaže, iako vrlo rado prihvate pomoć, ona im u stvari nije potrebna.

"Ovo je najljepši period u našem životu, od kada imamo kćerku Laru", istakla je ponosna mama.

Uz svoju umjetnost i slikanje, Dejana sa suprugom motivira ljude na zdraviji život. Zajedno savjetuju znatiželjne o tome kako lakše do tijela iz snova, a na njenom profilu na Instagramu mogu se vidjeti i njihove vlastite transformacije. Kako kaže, i ona je znala jesti nezdravu hranu, ali to je sad iza nje.

"Od ovisnika o tjestenini postala sam fit fanatik! Prije sam zbog loših navika imala 36 kilograma, a sad sam dobila 4 kg mišića uz pomoć zdravih suplemenata. Kome trebaju energetska pića kad se dobro hranite i vježbate? Čak i tokom trudnoće nastavila sam s programom koristeći shake, čaj, aloe veru, kompleks vitamina, zdrave masti, proteinske pločice i osjećala sam se fantastično. Nemojte više čekati da počnete vlastitu transformaciju. Kontaktirajte me sad za personalizovani plan ishrane", napisala je.

Uz fitness motivaciju, život u braku i malenu kćerku Laru, na društvenim mrežama pratitelji mogu vidjeti sitnice koje Dejana obavlja svaki dan stopalima. Osim što vozi automobil, slika i presvlači kćer, vrlo je spretna, pa reže naranču, cijedi sok, hrani dijete i uživa u svakodnevnim aktivnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije