Dan osoba sa invaliditetom. Građani poslali poruku 'Da svi budemo ravnopravni'

0
Radiosarajevo.ba
Dan osoba sa invaliditetom. Građani poslali poruku 'Da svi budemo ravnopravni'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Obilježen Dan osoba s invaliditetom u SCC-u

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom obilježena je u nedjelju, 3. decembra, u Sarajevo City Centru.

Na obilježavanju godišnjice građani su se okupili u Sarajevu i pružili punu podršku osobama sa invaliditetom.

Bilo je organizovano i druženje, a građani su poslali poruku da svi budemo ravnopravni.

Muhamed Jusić nakon značajne odluke OIC-a: Ovo je poruka da se neće politički trgovati Srebrenicom!

Muhamed Jusić nakon značajne odluke OIC-a: Ovo je poruka da se neće politički trgovati Srebrenicom!

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom proglašeno je 1992. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 47/3.

Ovaj dan ima za cilj da promovira razumijevanje pitanja invalidnosti, dostojanstva, prava i dobrobiti osoba s invaliditetom. Broj osoba s invaliditetom se globalno povećava zbog porasta kroničnih zdravstvenih stanja i starenja stanovništva.

Obilježen Dan osoba s invaliditetom u SCC-u

Svjetska zdravstvena organizacija je definirala invaliditet kroz interakciju između pojedinaca sa zdravstvenim stanjem kao što je cerebralna paraliza, kognitivno oštećenje ili depresija i osobnih faktora i faktora okoline kao što su negativni stavovi i stigma, nepristupačan prijevoz i javne zgrade ili smanjen pristup socijalnoj potpori.

Najmanje 135 miliona osoba s invaliditetom živi u Europskoj regiji SZO. U Regiji, samo 50 psoto osoba s invaliditetom može priuštiti zdravstvenu zaštitu, uključujući usluge rehabilitacije, dok samo 10 posto ima pristup pomagalima, s velikim varijacijama u ovim procentima među državama članicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije