Život s invaliditetom u BiH: Kako magistar prava ne može pronaći posao u svom gradu?

0
N. Žunić
Život s invaliditetom u BiH: Kako magistar prava ne može pronaći posao u svom gradu?
Foto: Facebook / Alen Hedo

Alen Hedo je 31-godišnji čovjek iz Goražda, magistar prava na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a ono što ga najmanje čini osobom koja jeste je njegov invaliditet. 

Priča Alena Hede je po mnogočemu priča o stanju u kojem se nalazi država Bosna i Hercegovina, u smislu odnosa prema osobama s invaliditetom, ali je isto tako priča o borbi jednog čovjeka da kroz sve što ga 'snađe', dođe do uspjeha u svom životu

Ovaj 31-godišnjak iz Goražda je opet dospio u fokus javnosti jednom viralnom objavom na društvenoj mreži Facebook, gdje je u detalje opisao situaciju koja se desila u njegovom rodnom gradu. Naime, ovaj magistar prava nije dobio posao u javnoj službi nakon žalbe drugog kandidata, koja je uvažena. Kako je i sam otkrio na svom Facebook profilu, Hedo je sada jedina osoba s invaliditetom i titulom magistra koja nema posao u Bosansko-podrinjskom kantonu. 

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je Alena Hedu kako bi nam ispričao svoju priču. Na početku razgovora kaže - sve je krenulo prije skoro 10 godina

"Sva ova priča počinje od 2014. godine kada sam se kao diplomirani Pravnik susreo sa raznim problemima u potazi za poslom. Prije apliciranja u javnom sektoru, aplicirao sam u sve pravne subjekte realnog sektora za koje sam smatrao da imaju načina da mi pruže priliku za rad.

Alen Hedo
Foto: Facebook: Alen Hedo

Obzirom da nisam imao baš nikakav rezultat, pružila mi se prilika da volontiram u Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK gdje sam angažovan na pravnim poslovima i izdavanju ličnih dokumenata građanima Goražda. Po završetku volonterskog rada u trajanju od godinu dana, a vidjevši da i dalje nema konkretnih ponuda, a ni odgovora na upite u potrazi za poslom upisao sam drugi ciklus studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i gdje sam u roku stekao titulu magistra Prava", kaže Hedo. 

Dodaje da je tada napokon uspio pronaći posao, ali došle su nepredviđene okolnosti - pandemija COVID-19. 

"Po završetku studija, ukazala mi se prilika da radim kao profesor prava u SSŠ 'Džemal Bjedić' na nepuno radno vrijeme. Došla je pandemija koronavirusa i ja nisam nastavio rad u školi. Dolaskom pandemije koronavirusa nisam bio radno angažovan iako sam bezuspješno tragao za poslom.

Nakon objave konkursa u Gradskoj upravi, odlučio sam da konkurišem na jedno radno mjesto jer ispunjavam i opšte i posebne uslove radnog mjesta. Test koji je sastavni dio javnog konkursa i koji je identičan za sve kandidate sam uradio izuzetno brzo i bez greške. Uvjeren u svoje znanje nisam mnogo brinuo ni o usmenom dijelu ispita", priča za naš portal Hedo. 

Kad su stigli rezultati, uslijedio je šok. 

Sjedim u stolici dok ispred mene doktori lista sve nalaze i otpusna pisma od rođenja pa do sedme godine života. Gleda u...

Posted by Alen Hedo on Thursday, March 31, 2022

"Međutim, nakon objave rezultata rangiran sam na treće mjesto što mi donekle isključuje mogućnost zaposlenja. Ono što je mene iznenadilo, a tiče se usmenog dijela da sam dobio najmanji broj bodova u oblasti za koju smatram da sam i najkompetentniji jer sam je i kroz rad u školi i kroz seminare kao predavač izlagao učenicima i drugim pravnim licima.

Nisam pokleknuo jer sam se nadao da će se uvažiti Zakonska prednost prvenstva u zapošljavanja osoba sa invaliditetom što se i desilo. Međutim, odbor za žalbe državnih službenika je uvažio žalbu jednog od kandidata bez obzira na član 15. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom kojim je u suštini predviđena prednost", rekao je Hedo. 

Ovaj član zakona predviđa prednost za osobe s invaliditetom pri zapošljavanju. U njemu tačno piše za koja javna mjesta ova prednost važi i šta podrazumijeva posebne uvjete navedene u zakonu. Važna napomena je i da je Alen Hedo 100-postotni invalid. 

Hedo nam je otkrio i svoju prvu reakciju na navedenu žalbu, a posebno interesantan je njegov pogled na ovu situaciju, imajući u vidu visok stepen pravnog znanja kojeg posjeduje. 

"Ne bih sebi dao za pravo da osuđujem bilo koga i bilo čiju odluku da se žali. Kao pravnik smatram da je žalba kao redovan pravni lijek nešto što treba koristiti lice koje su uskraćena prava i to je nesporno.

Alen Hedo
Foto: Facebook: Alen Hedo

U prirodi čovjeka je da se bori za sebe i svoju porodicu, međutim i ta borba treba da bude zasnovana na nekim ljudskim principima da bi nafaka kojoj težimo bila uistinu halal", rekao je 31-godišnjak iz Goražda. 

Žalbu, kako kaže, je jako teško komentarisati. 

"Smatram da ona treba biti iskomentarisana pravnim sredstvima ali mogu da komentarišem osjećaj od saznanja za nju. Osjećaj koji trenutno imam, a uzrokovan je tom odlukom ne bih poželio nikom jer kad uložite sebe, svoje roditelje, težite da kroz znanje budete bar malo priznati dobijete šamar nakon kojeg morate sebi reći 'idemo dalje i nastaviti borbu'. Dakle, nije jednostavno ali zaista idemo dalje", poručuje Hedo. 

Za kraj razgovora, otkrio nam je i šta mu je u planu za budućnost. 

"Prije svega ću ohladiti i glavu i emocije, a nakon toga ako zaista bude to potrebno nastavit ću borbu pravnim sredstvima. Sasvim sigurno neću sjediti u četiri kućna zida pa makar pravdu tražio i na ulici", kaže Alen Hedo za portal Radiosarajevo.ba

Alen Hedo nije i neće biti zaposlen u Gradskoj upravi Grada Goražda! Tako je odlučio odbor za žalbe koji je na osnovu...

Posted by Alen Hedo on Friday, October 6, 2023

Svakako treba podsjetiti na određene statistike koje se tiču osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, broj osoba s invaliditetom u BiH je 483662. Poražavajuća je činjenica da ne postoje podaci o zaposlenosti osoba s invaliditetom, odnosno da se ta statistika ne održava. 

Pored svih prepreka koje ih čekaju, osobe s invaliditetom, poput Alena Hede, ne odustaju, već se bore za svoja prava da žive normalan život. 

Alen Hedo ipak na mjestu koje je svojim radom zaslužio - barem privremeno

Nakon razgovora s ekipom portala Radiosarajevo.ba, Hedo je objavio informaciju kako je ipak postavljen na mjesto u Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK, gdje je aplicirao. 

Ipak, kako navodi u Facebook objavi, riječ je o ugovoru na djelu koji će biti na snazi dok se ne promijeni odluka o žalbi drugog kandidata, ili do kraja dvomjesečnog perioda. 

"Alen Hedo bar privremeno neće biti zatvoren u četiri kućna zida! To je potez Ministarstva unutrašnjih poslova BPK na čelu sa ministrom gospodinom Nusretom Hubjerom, a uz podršku Vlade BPK. Koristim priliku da se zahvalim ljudima koji su mi na osnovu potreba ovog ministarstva omogućili privremeni angažman u trajanju od dva mjeseca ili do donošenja konačne odluke o postavljenju na radno mjesto u Gradskoj upravi", objavio je Hedo na svom Facebook profilu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije