Čudna situacija na Kosovu: KFOR izvodi vježbe, Vučić zakazao sjednicu

Radiosarajevo.ba
Čudna situacija na Kosovu: KFOR izvodi vježbe, Vučić zakazao sjednicu

Nekoliko desetina vozila KFOR-a iz mađarskog kontingenta primijećeno je prije podne na magistralnom putu Priština – Kosovska Mitrovica, krećući se ka sjeveru Kosova.

U koloni je bilo najviše vojnih džipova, kamiona i po neki oklopni transporter.

U koloni je bilo i teške mehanizacije, kao i vozila za hitnu medicinsku pomoć, javlja RTS. 

Iz komande Kfora sinoć je saopćeno da se radi o isplaniranim vježbama širom Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

"Vježba se izvodi kako bi se održala spremnost i operativna sposobnost kojima se garantuje mirno i sigurno okruženje i sloboda kretanja", saopćeno je iz Kfora.

Kosovska policija je naredila svojim pripadnicima da prekinu godišnje odmore, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Bejtuš Gaši, održao je danas sastanak s komandantom KFOR-aa na Kosovu general-majorom Salvatoreom Kuochijem.

Razgovarali su o ukupnoj sigurnosnoj situaciji na Kosovu i ocijenili da je situacija mirna i stabilna.

S druge strane, srbijanski mediji pišu da kosovski Albanci za subotu ujutru pripremaju upad na sjever Kosova i zauzimanje akumulacije Gazivode kako bi onemogućili da Srbi dobiju bilo šta na Kosovu, saznaje Kurir.

A Prva televizija i Blic javljaju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao za subotu u 8 sati sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije