! / Crnogorska stranka se protivi jer će se na festivalu prikazivati 'Quo vadis Aida?'

27. 07. 2021. u 19:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 25

Ovogodišnje izdanje manifestacije 'Greeen Montenegro international film fest' na obali Crnog jezera otvoriće prikazivanjem filma "Quo vadis Aida", koji je, prema ocjeni žabljačkog odbora Socijalističke narodne partije (SNP), kontroverzan i izazvao je mnogo polemika u regionu.

U ovoj partiji smatraju da otvaranje jedne ovakve tradicionalne manifestacije koja bi trebala da promoviše ekologiju i sklad čovjeka i prirode, filmom koji govori o genocidu u Srebrenici, nije primjeren "i ne vodi pomirenju koje je potrebno na ovim prostorima."

"Manifestacija sudeći po svom nazivu trebala bi da prezentuje ekologiju, održivi razvoj, sklad čovjeka i prirode, očuvanje životne sredine, sve ono što Žabljak kao ekološka prestonica Crne Gore nudi i čemu kao takav teži. Međutim, lokalna samouprava u saradnji sa režizeserom Danilom Marunovićem koji se potpisuje na društvenim mrežama kao organizator festivala, odlučila je da festival otvori bosansko-hercegovačkim filmom 'Quo vadis Aida'. Za one koji nijesu upoznati radi se o filmu koji se bavi tematikom rata u Bosni i Hercegovini, konkretno Srebrenicom, koja je u prethodnih mjesec i nešto dana izazivala podijeljene i oprečne reakcije u crnogorskom društvu. Pitamo gospodu iz lokalne samouprave kakvim su se pobudama i ciljevima vodili kada su odlučili da jedan festival koji je predviđen kao promocija ekologije otvore sa filmom u kojem se prikazuju ubistva, silovanja, deportacije. Zar je obala Crnog jezera mjesto gdje se trebaju prikazivati filmovi ovakve sadržine", saopćili su iz SNP, prenosi rtcg.me.

Dodaju da "je ovaj film izazvao brojne i oprečne reakcije u regionu, njegovo prikazivanje je zabranjeno u bioskopima u RS, upravo što sadrži niz neistina i brojne scene koje na eksplicitan način optužuju i stigmatizuju jedan cijeli narod za sva ratna dešavanja na području bivše Jugoslavije, u ovom slučaju srpski narod."

"Pitamo predsjednika opštine Veselina Vukićevića, direktoricu TO Žabljak Vanju Šarović, organizatore festvala da li osjećaju trunku odgovornosti što će se u udarnom terminu kada ogorman broj turista boravi na Crnom jezeru prikazivati jedan ovakav film. Da li je ovo dobrodošlica brojnim turistima iz Srbije i Republike Srpske koji ovih dana borave u Žabljaku? I na kraju, poštovani predsjedniče Opštine, vi ste predsjednik svih građana Žabljaka, pa i onih 1.474 građanina koji su se na prethodnom popisu izjasnili kao Srbi i koji čine bezmalo skoro 50% stanovnika Žabljaka. Brojni od njih su izgubili svoje najmilije, rođake, kumove, bratstvenike, prijatelje u prethodnom bratoubilačkom ratu. Ovakva filmska ostvarenja ne vode ka pomirenju već pokušavaju da čitav jedan narod kolektivno okrive za sva ratna dešavanja, a vi ste ovim potezom povrijedili osjećanja brojnih vaših sugrađana", navodi se u saopćenju.

Pozvali su lokalnu samoupravu i organizatore festivala da se najavljeni festival zadrži na polju ekologije, što mu je i primarni cilj i da odustanu od prikazivanja pomenutog filma, "jer će se na taj način samo uzburkati strasti u Žabljaku, u jeku turističke sezone."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)