Film "Quo Vadis Aida?" sutra na BHT 1

1
Radiosarajevo.ba
Film "Quo Vadis Aida?" sutra na BHT 1
Screenshot/You / Quo Vadis Aida?

Specijalni programi BHRT-a pripremili su višesatni program povodom 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Sigurne zone UN Srebrenica, saopćeno je iz BHRT-a. 

U subotu 10. jula od 20 sati uživo iz Potočara razgovarat će o mladima u Srebrenici koji su odrastali i borili se za svoje ciljeve bez očeva koji su ubijeni u genocidu. 

Noć uoči obilježavanja Godišnjice genocida u Srebrenici, javnost u Bosni i Hercegovini imat će priliku da pogleda ostvarenje Quo vadis Aida?.

Film rediteljice Jasmile Žbanić, koji je, podsjećamo, bio nominiran za prestižnu filmsku nagradu Oskar, bit će prikazan u subotu 10. jula u 21. sat. 

Ovaj višestruko nagrađivani bh. film, čiji je koproducent Televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) prati sva dešavanja u Srebrenici  jula 1995. godine koja su na kraju rezultirala počinjenim genocidom u ovoj zaštićenoj UN zoni

Filmska kritika film ocjenjuje kao "brutalan i šokantan" ali i "neočekivan" jer "ruši mnoga očekivanja koja se tiho vežu uz filmove o historijskim traumama".  

Kritičari također smatraju kako ovaj film "nije povijesni revizionizam" već da u fokus stavlja vapaj žrtava, a sve to dovoljan je razlog da je obavezno pogledati televizijsku premijeru.

U nedjelju 11. jula od 9 sati u dvosatnoj emisiji BHRT se prisjeća žrtava, te govori o traženju nestalih osoba.

Od 11 sati javni RTV servis BiH prenosi komemoraciju, dženazu i ukop devetnaest identificiranih žrtava za koje su porodice dale suglasnost za sahranu. 

Također, u nedjelju 11 jula od 14 sati i 15 minuta gledatelji BHT1 moći će pogledati i koncert "Fatima" Simfonijska poema za Srebrenicu, te nekoliko dokumentarnih emisija, između ostalih emisije "206", "Svjedočenja" i "Pronađeni". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije