Potpisan sporazum u Beogradu: Srbija i BiH će sarađivati na putu ka EU

Radiosarajevo.ba
Potpisan sporazum u Beogradu: Srbija i BiH će sarađivati na putu ka EU
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministrica za europske integracije Srbije Jadranka Joksimović potpisali su danas sporazum koji garantira da će ove dvije države sarađivati na putu ka Europskoj uniji.

"Zemlje regiona treba između sebe da rade na ostvarivanju zajedničkog ključnog cilja, a to je članstvo u Europskoj uniji, ali i da pokažu da region nije samo izvor potencijalne nestabilnosti, već region saradnje", saglasili su se danas u Beograd Joksimović i Crnadak.

Crnadak je nakon potpisivanja sporazuma rekao da je taj dokument vrhunac saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine.

"To je vrhunac jedne vrlo nesebične podrške koju u posljednje vrijeme dobijamo od Srbije po pitanju eurointegracija", rekao je Crnadak.

Izrazio je i očekivanje da će uz iskrenu podršku Srbije i Bosna i Hercegovina što prije doći do statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

"Mislim da polako zajedno stvaramo percepciju da naš region postaje sve više region saradnje, zdravog rivaliteta, a ne region konflikata. Mislim da nam je obaveza svima da usmjerimo sve što radimo prema običnom čovjeku", dodao je Crnadak.

Ministarka zadužena za europske integracije Srbije Jadranka Joksimović navela je da je Srbija zemlja koja je viđena kao jedan od lidera procesa europskih integracija u regionu i da upravo zbog toga ima dodatnu obavezu i odgovornost da svima koji imaju volju za članstvom u EU pomogne svojim iskustvom i tehničkim znanjem.

"Da se ne stvara neko lažno takmičenje u regionu ko će prije i ko će više, nego da zaista kada nas već posmatraju kao region dajte da radimo da izvučemo najbolje za naše zemlje iz tog procesa. Smatramo da BiH, uz neke probleme koji postoje, sa svojim aspiracijama ka europskom putu treba da ima našu podršku. BiH je više od važnog partnera za nas u regionu i dobar signal za dodatnu stabilizaciju odnosa, ne samo dvije zemlje nego za cijeli region", objasnila je Joksimović.

Prema njenim rečima, sporazum znači i pojačanu saradnju u oblasti kretanja robe, ljudi, kapitala, značajnu spoljno-trgovinsku razmenu koja se također tim sporazumom unapređuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije