Skup u Nikšiću: U Crnoj Gori nikad više se neće odlučivati van naše države

Radiosarajevo.ba
Skup u Nikšiću: U Crnoj Gori nikad više se neće odlučivati van naše države
Foto: Onogošt / Sa skupa u Nikšiću

U Crnoj Gori nikad više se neće odlučivati van naše države, poručeno je iz Nikšića, sa skupa u organizaciji Crnogorskog pokreta.

Crnogorski pokret je organizirao skup sa ciljem da se javno iskaže protest protiv, kako je navedeno, urušavanja državnog poretka i multietničkog i građanskog društva svetosavskim litijama u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, piše pobjeda.me. 

Akademik Sreten Zeković kazao je na početku da skup nije partijski, nego, kako je istakao, opšte crnogorski, prenosi portal Onogost. On je saopćio da je osnovna pretpostavka Zakona o slobodi vjeroispovijesti nezavisna Crna Gora.

Advokat sa Cetinja Nikola Belada, ističe da danas u Crnoj Gori hara virus velikosrpskog nacionalizma.

"Čuju se fašistički ispadi i pozivi na otkopavanje oružja, pozivi na smrt crnogorskoj naciji, imamo plasiranje poluistina, fabrikovanje laži i pokušaj zastrašivanja crnogorskog naroda, a javni izvršilac ovih djela je Srpska pravoslavna crkva, tačnije njene eparhije u Crnoj Gori - istakao je Belada.

Zoran Mugoša smatra da danas od velikosrpskih poklonika ponovo gledamo i slušamo ono što smo gledali slušali 90-ih godina i kasnije.

Kaže da je na snazi nevjerovatna manipulacija istorijskim činjenicama.

- Pratimo sve što radite i budite sigurni da nas ima mnogo više da zaštitimo Crnu Goru. Očigledno da neki nijesu shvatili poruku koju je Crna Gora poslala 21. maja 2006, da u njoj ima mjesta za sve dobronamjerne ljude, ma kojoj vjeri i naciji pripadaju, ali i poruku da se o Crnoj Gori nikad više neće odlučivati van Crne Gore - poručio je Mugoša.

20.000 američkih vojnika stiže u Europu

Od kraja januara u toku je velika američka vojna vježba, usaglašena s NATO-om - Obrana Europe 20 (Defender Europe 20), prenosi Deutsche Welle . Naime, desetine hiljada vojnika, tenkova i druge opreme će tokom idućih mjeseci biti transportirani kroz Europu do Poljske i baltičkih država. Tamo će vojnici sudjelovati u brojnim vježbama.


S druge strane, ukoliko Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne bude povučen, treba svi da se okupimo u Podgorici i da se ne razilazimo dok dokument ne bude stavljen van snage, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Andrija Mandić  - undefined

Foto: Pobjeda: Andrija Mandić

On je gostujući na televiziji O2 kazao da građani koji protestuju  treba da saopće koji je to dan do kada će čekati da se Zakon povuče. Prema njegovim riječima, Srpska pravoslavna crkva je organizovala litije i molebane i prilagodila otpor kako crkva misli da se suprotsavi "jednoj pljački".

"Vlast ne treba osvajati sa ulice, već odatle tražimo da aktuelna vlast ovaj Zakon stavi van snage. Mislim da tog datuma treba svi da se okupimo u Podgorici i da sa ulice poručimo da se nećemo razilaziti dok se Zakon koji otima imovinu Srpske pravoslavne crkve, ne stavi van snage, istakao je Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije