Crna Gora u EU između 2020. i 2022. godine

Anadolija
Crna Gora u EU između 2020. i 2022. godine
/ Anadolija
Ministar vanjskih i evropskih poslova Luksemburga Jean Asselborn, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, ocijenio je da bi Crna Gora između 2020. i 2022. godine mogla postati punopravna članica Evropske unije

Asselborn se danas sastao sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem, sa kojim je razgovarao o odnosima dvije države, ali i o evropskom putu Crne Gore. Asselborn je kazao je da je, u okviru luksemburškog programa podrške između 2000. i 2014. godine, na Crnu Goru potrošeno 42 miliona eura.

“Nastavićemo da pružamo tehničku pomoć Crnoj Gori kako bi se bolje razumijelo zakonodavstvo Evropske unije (EU)”, poručio je Asselborn. 

On je ocijenio da je to što je u kratkom vremenskom roku Crna Gora otvorila 26 od 35 poglavlja u procesu pristupanjaja EU jako dobro.

“Ne znam kada će Crna Gora postati članica EU, ali mislim da je veoma blizu i da bi to moglo da se desi između 2020. i 2022. godine”, naveo je Asselborn.

Prema njegovim riječima, u nekim geografskim područjima evropske teritorije, biti članica NATO-a je veoma bitno postignuće.

“Jer se to vidi kao garancija da neće biti novog rata”, rekao je Asselborn 

Komentarišući kampanju ruskih medija u cilju odvraćanja ruskih turista od dolaska na ljetovanje u Crnu Goru, Darmanović je kazao da političke kampanje protiv ekonomske saradnje nikad ne daju dobre rezultate. Kako je rekao, desetine hiljada ruskih turista svake godine posjeti Crnu Goru.

“Oni su bili i sada su dobrodošli u Crnu Goru i mogli su da se uvjere u ljepote naše zemlje i naše gostroprimstvo. Sigurni smo da će i ruski, kao i drugi turisti nastaviti da dolaze u Crnu Goru i na Jadransko more i da naše sadašnje političke nesuglasice sa Rusijom oko našeg članstva u NATO neće ozbiljnije uticati na ovu ekonomsku granu”, kazao je Darmanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije