Putin i Vučić održali sastanak: Srbija uskoro dobija nove tenkove i vojne avione

Srna
Putin i Vučić održali sastanak: Srbija uskoro dobija nove tenkove i vojne avione
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić tokom prethodnih dana boravio je u državnoj posjeti Rusiji, te se tom prilikom sastao i sa Vladimirom Putinom, kojem je prenio stavove zvaničnog Beograda u vezi sa situacijom na Balkanu.

Vučić je tom prilikom istakao da su mir i stabilnost u regionu od presudnog značaja za Srbiju.

"Ukazao sam i na izazove sa kojima smo suočeni i rekao da je za nas značajna podrška Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, ali i svaka druga, ekonomska i politička podrška", rekao je Vučić.

On je istakao da je Putin odobrio sve što je u vezi sa isporukom 30 borbenih oklopnih vozila, 30 tenkova "T-72" i 29 "migova" Srbiji, što je dogovoreno sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom, te će uskoro potpisati ukaz o tome.

Vučić je naglasio da je na sastanku razgovarano i o turizmu i drugim oblastima razvoja privrede.

"Mislim da je predsjednik Putin danas želio da na sebi svojstven način pokaže svima da podržava Srbiju i da želi dobro narodu Srbije", rekao je Vučić.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, Vučić je naveo da je sa Putinom razgovarao o dolasku novih ruskih kompanija u Srbiju, ali i o poslovanju NIS-a, kompanije RŽD, jer "NIS je najveći punilac budžeta, a RŽD kompanija koja je na vrijeme ispunjavala obaveze".

Vučić ističe da je bilo riječi i o vojnoj neutralnosti Srbije, te da je ponovio da Srbija ostaje pri stavu da vojnu neutralnost mora da sačuva i "da je to pitanje i slobode i nezavisnosti slobodarskog srpskog naroda, što je Putin u potpunosti podržao".

Putin je u kratkom obraćanju prije sastanka rekao da, ma kako se razvijala politička situacija, ne sumnja da će se odnosi dvije zemlje razvijati isto pozitivno i u duhu prijateljstva, kao i do sada. Ruski predsjednik je istakao da je zajedničkim naporima situacija u trgovinsko-ekonomskoj sferi promijenjena nabolje, makar i neznatno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije