DPS-u najviše mandata, manjine odlučuju o novoj vladi

Anadolija
DPS-u najviše mandata, manjine odlučuju o novoj vladi
/ Foto: cdm.me
Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je najviše glasova na nedjeljnim parlamentarnim izborima održanim u Crnoj Gori, ali nedovoljno da samostalno formira vladu, zbog čega će morati da traži postizborne saveznike.

Jučerašnje izbore u Crnoj Gori obilježele su brojne nepravilnosti na biračkim mjestima, koje su evidentirali posmatrači nevladinog sektora.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori glasalo je 386.970 birača ili 73,2 odsto, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju. Biračko pravo u Crnoj Gori ima 528.817 građana, a na parlamentarnim izborima učestvovalo je 17 izbornih lista.

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 41,1 odsto glasova, odnosno 35 mandata, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu 100 posto obrađenog uzorka. Nakon DPS-a, najviše mandata osvojio je Demokratski front (DF), ukupno 18, ili 20,6 procenata. 

Velika koalicija Ključ i Demokrate Alekse Bečića osvojili su po devet mandata ili 10,7 odsto glasova, odnosno 10,5 odsto, dok su Socijaldemokratskoj partiji (SDP) pripala četiri mandata na osnovu 5,4 odsto osvojenih glasova.

Bošnjačka stranka ima 3,3 odsto, odnosno dva mandata. Socijaldemokrate Ivana Brajovića osvojile su 3,2 odsto glasova, odnosno dva mandata, dok je Hrvatska građanska inicijativa osvojila 0,5 odsto, odnosno jedan mandat. Zbirna izborna lista albanskih partija osvojila je 0,9 odsto, to jest jedan mandat.

Foto: CDT Crna Gora - Crna Gora: DPS-u najviše mandata, manjine odlučuju o novoj vladi

Posmatrači CEMI-ja i CDT-a evidentirali su tokom jučerašnjeg dana brojna kršenja pravila na biračkim mjestima. Već na početku glasanja, došlo je do kvara na uređaju za elektronsku identifikaciju na nekoliko biračkih mjesta. Kasnije tokom dana na nekoliko biračkih mjesta u Rožajama došlo je do tuče među članovima odbora, pa je intervenisala policija.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je 117 krivičnih prijava Specijalnom tužilaštvu, zbog sumnji da su počinjena krivična djela protiv izbornih prava. Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije, u toku izbornog dana MANS je kontakiralo 490 građana.

Većina krivičnih prijava se, kako je saopšteno, odnosi na kupovinu ličnih karata, pritiske i predizborna potkupljivanja birača. MANS je pozvao Specijalnog tužioca da obavijesti javnost o rezultatima postupanja tužilaštva i policije po krivičnim prijavama podnesenim u toku izbornog dana.

U toku jučerašnjeg dana, na nekoliko sati, odlukom Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), aplikacije Viber i WhatsApp bile su blokirane, zbog, kako je saopšteno iz EKIP-a  "upotrebe za neželjenu komunikaciju sa korisnicima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije