Crna Gora: Prvog dana imunizacije vakcinisano skoro 10.000 ljudi

0
Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Prvog dana imunizacije vakcinisano skoro 10.000 ljudi
Vijesti.me / Vakcinacija u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je prvog dana masovnog cijepljenja vakcine primio oko 10 hiljada stanovnika, što je 1.5 posto ukupne populacije te zemlje, saopćilo je danas ministarstvo zdravlja te zemlje.

Time je, kako su izračunale crnogorske vlasti, Crna Gora postavila rekord u Europi po broju datih doza u jednom danu srazmjerno broju stanovnika. Prema dostupnim podacima, do sada je rekorder bila Njemačka, koja je cijepila milion stanovnika u jednom danu, što je 1.2 posto njene populacije, javlja Hina.

"Ovo je uspjeh cijele države, s naglaskom na građane čija je svijest o značaju cijepljenja za čistu desetku", istakla je crnogorska ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Masovno vakcinisanje stanovništva u Crnoj Gori počelo je u utorak nakon što je tokom vikenda iz Kine dopremljeno 200 hiljada doza Sinopharmovog cjepiva.

Prvih dvije hiljade doza BioNTech/Pfizer cjepiva koje je donirala Europska unija u Crnu Goru su stigle jučer i one su namijenjene prioritetnim grupama, u koje spadaju medicinski radnici i teški hronični bolesnici. EU će do kraja augusta Crnoj Gori donirati ukupno 42 hiljadedoza te vakcine.

Do sada su u Crnoj Gori korištena ruska i kineska cjepiva te 24 hiljade doza AstraZeneca cjepiva, koje su kupljene kroz Covax program.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori naglo je opao nakon što su zdravstvene vlasti sredinom ožujka uvele rigorozne epidemiološke mjere, zatvorivši obrazovne ustanove, ugostiteljske objekte, teretane i fitnes i trgovačke centre.Takve mjere, koje su vrijedile nepunih pet sedmica, dale su rezultate pa je broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen s oko 10 hiljada na nešto preko dvije hiljade oboljelih.

Crna Gora je u drugoj polovini aprila gotovo normalizirala život ublažavajući gotovo sve epidemiološke mjere, ostavljajući obavezu nošenja zaštitnih maski na otvorenome i u zatvorenom prostoru, zabranu okupljanja te policijski sat od 24 sata do 5 sati ujutro.

Posljednja dva dana broj oboljelih na dnevnom nivou prvi put od početka godine bio je ispod 100.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije