Virus / COVID-19 u Sloveniji: 414 ljudi zaraženo, testirano njih 13 hiljada

22. 03. 2020. u 14:54:00 Hina

Shares: 224

Broj zaraženih infekcijom COVID-19 u Sloveniji 14 sati iznosio je 414, što je za 31 više nego u subotu u isto vrijeme, objavio je slovenski Institut za javno zdravlje.

Do sada je najviše potvrđenih slučajeva na području Ljubljane, a virus se proširio na više od 90 od ukupno 212 općina po Sloveniji.

Jedna od ugroženijih je općina Šmarje pri Jelšah na području Celja, između Sutle i Celjske kotline, gdje je u domu za starije osobe broj zaraženih porastao s jučerašnjih 14 na 18, a i dalje se testiraju stanari i stanovništvo.

Općina sa samo desetak hiljada stanovnika u raštrkanim naseljima jedno je od žarišta širenja novog soja koronavirusa (SARS-CoV-2) u Sloveniji s dosad preko 40 potvrđenih slučajeva.

Jučer ju je, kako bi ohrabrio stanovništvo, posjetio premijer Janez Janša, te poručio da su se lokalne vlasti odlično organizirale kako bi odgovorile na izazov i da bi svoje iskustvo trebali podijeliti sa svim ostalim sredinama.

U Sloveniji je na novi koronavirus po novim današnjim podacima ukupno testirano 13.098 osoba, a zdravstvene vlasti navode da epidemija još nije dostigla vrhunac, pa se idućih dana može očekivati rast novooboljelih i nove hospitalizacije težih bolesnika.

Uz dosadašnje mjere suzbijanja epidemije vlasti su potvrdile da za iduću sedmicu predviđaju donošenje odluke po kojoj stanovnici pojedinih općina ili regija ne bi smjeli napuštati svoje mjesto boravka, kako bi se spriječilo proširenje epidemije.

Uz to, može se očekivati da će vlada parlamentu u ponedjeljak predložiti davanje novih ovlasti vojsci kako bi mogla djelovati na granici, dok bi policija zbog predviđenog većeg opsega zaduženja u vrijeme vrhunca epidemije više djelovala u unutrašnjosti.

Prijedlog je inače naišao na velike rezerve opozicije, a da bi se usvojio morao bi biti izglasan dvotrećinskom većinom zastupnika nazočnih na glasovanju.

NEMA KOMENTARA