Civilna zaštita izdala upozorenje: Upaljen crveni alarm za cijelu hrvatsku obalu

0
Radiosarajevo.ba
Civilna zaštita izdala upozorenje: Upaljen crveni alarm za cijelu hrvatsku obalu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Za sutra je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) zbog toplotnog vala upalio crveni alarm za cijelu hrvatsku obalu.

Na Jadranu do 36 stepeni

"Pretežno sunčano te i dalje vruće. Uz dnevni razvoj oblaka vrlo je mala vjerojatnost za poneki popodnevni pljusak u gorju. Vjetar u unutrašnjosti slab. Na Jadranu u noći i ujutro slaba i umjerena bura, danju sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu uglavnom od 23 do 28, a najviša između 31 i 36°C", stoji u prognozi DHMZ-a za sutra.

Idućih dana na Jadranu još toplije

"Uz pretežno sunčano vrijeme bit će većinom sve toplije - gotovo diljem unutrašnjosti vruće, ponegdje i sparno, pa će opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje - osim svakodnevno u unutrašnjosti Dalmacije i Istre - za vikend postojati i u sjevernijim krajevima", piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

"Noći će biti vrlo tople, uz temperaturu zraka 25°C i višu. Danju pak uglavnom oko 35°C, uz sunce i vedrinu. Osim prevladavajućeg maestrala, noću i ujutro bit će i bure, u četvrtak ponegdje podno Velebita i jake, koja nekima može ograničavati promet. No samo prolazno i kratkotrajno", navodi Vakula.

Bure još nema na vidiku

"Bure s kojom dolaze hladniji dani - nema još na vidiku. Štoviše, nakon prvog tjedna kolovoza, u kojem je bilo čak i od prosjeka hladnijih i jutara i dana - u ovome tjednu, pa i početkom sljedećega - vrućina kakva nije baš česta u ovo doba kolovoza", prognozirao je za HRT Zoran Vakula.

Civilna zaštita objavila upozorenje

Civilna zaštita objavila je preporuke za zaštitu dok traje toplinski val.

"Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom", objavili su iz civilne zaštite.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije