Četiri učenika kažnjena zbog sukoba s profesorom. On neće dobiti otkaz

1
Radiosarajevo.ba
Četiri učenika kažnjena zbog sukoba s profesorom. On neće dobiti otkaz
Radiosarajevo.ba / Četiri učenika kažnjena zbog sukoba s profesorom

Profesor koji se fizički sukobio s učenikom u Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića iz Zagreba, ostaje zaposlen u toj školi i neće dobiti otkaz.

Indexu je rečeno da su zbog sukoba s profesorom kažnjena četiri učenika. Od toga su dvojica dobila opomene pred isključenje. 

"Četvorici učenika, u skladu Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, izrečene su pedagoške mjere - dvije opomene te dvije opomene pred isključenje. Detaljnije informacije o ovom konkretnom slučaju nismo u mogućnosti iznositi", rekla je Indexu direktorica škole Bosiljka Galenić.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Kada je riječ o profesoru, direktorica je kazala da je "ugovor o radu sa spomenutim djelatnikom i dalje na snazi". Podsjetimo, školski odbor odbio je dati saglasnost za otkaz profesoru, koji je nakon sukoba u razredu pokrenula direktorica. 

Profesor se, inače, nakon incidenta i pritvaranja koje je uslijedio, ali i istražnog zatvora u kojem je proveo nekoliko dana, nalazi na bolovanju. 

Podsjetimo, 19. decembra objavljen je snimak tučnjave, nakon čega je profesor uhapšen, ali mu je nakon žalbe ukinut istražni zatvor. Nakon sukoba zatražena je policijska intervencija te se utvrdilo da su dva učenika lakše povrijeđena.

Učenicima je nakon incidenta pružena ljekarska pomoć. Utvrđeno je da su lakše povrijeđeni i nije bilo potrebe za hospitalizacijom.

Profesor je kasnije kazao da su ga učenici vrijeđali:

"Jedan učenik je puštao muziku na času, drugi je bacao kuglice koje je ukrao s novogodišnjeg bora. Onda je jedan digao tri prsta i rekao mi da sam četnički vojvoda."

Snimak počinje i prije nego što je krenuo sukob i na njoj jedan od učenika, kako se može zaključiti, ciljano snima profesora. Učenik profesoru koji sjedi za svojim stolom prilazi vrlo blizu i nešto pokazuje. To traje desetak sekundi, a profesor ga potom pokušava odmaknuti od sebe i odguruje ga. Sve rezultira hrvanjem učenika i profesora pred pločom, u čemu učenik aktivno sudjeluje.  

Profesor u jednom trenutku završava leđima naslonjen na komodu, iz koje uzima nepoznati predmet kojim udara učenika po glavi. Profesor pritom pada na tlo. Nakon što ustane, učenik ga odguruje na televizor i profesor ga ponovno pokušava udariti predmetom. U sukob se potom uključuju još dvojica učenika, koji primaju profesora za ruke, a jedan od njih na profesora gura učenika koji se prvi s njim sukobio.

Profesor im se nakon nekoliko sekundi uspijeva izmaknuti, uzima drugi predmet s komode i još jednom udara učenika. Tada se uključuje još učenika, koji razdvajaju profesora i učenika.

Iz snimka je jasno da je profesor udarao učenika predmetima koje je dohvatio i za to će odgovarati. No iz snimka je također prilično očito da učenici, ili barem jedan od njih, prethodno maltretiraju profesora, kao i da barem jedan među njima vrlo aktivno učestvovati u fizičkom obračunu s profesorom.

Varaždin: Brojni srednjoškolci misle da su kukasti križ i slovo U simboli - antifašizma

Varaždin: Brojni srednjoškolci misle da su kukasti križ i slovo U simboli - antifašizma

Advokat Miljević rekao je da je profesor u teškom psihičkom stanju jer mu je prije mjesec dana preminula supruga, ali to mu nije bila jedina obiteljska tragedija u recentnom vremenu, a dodaje da su neki sudionici ovog sukoba očito koristili te događaje kako bi tretirali profesora na nedoličan način.

U medijima se pisalo da su profesora neki od učenika u više navrata nazivali četničkim vojvodom, premda je branio zemlju u Domovinskom ratu, te da su mu spominjali preminulu suprugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije