Broj zaraženih i danas ogroman, Capak: Cijela je Hrvatska "debelo u crvenom"

0
Fena
Broj zaraženih i danas ogroman, Capak: Cijela je Hrvatska "debelo u crvenom"
Foto: EPA-EFE / Zagreb

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je u subotu kako bi kazne za prekršitelje mjera, za nenošenje maske u javnom prijevozu ili u zatvorenim prostorima, trebale biti između 100 i 200 eura, prenosi HRT.

Projekcija Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatskoj predviđa ogroman rast i neizravnavanje krivulje do februara, kazao je Capak na zdravstvenom kongresu Future Z.

"Kada smo uveli mjere prije nešto više od 10 dana, počela nam se krivulja izravnavati, imali smo jedan blagi uspon krivulje i mislili smo da je to vrh. Međutim prošloga tjedna brojka nam je opet počela naglo rasti, što je rezultiralo time da se išlo u dodatne mjere. Projekcije brojki nemamo, ali računamo da će se trend preokrenuti" , rekao je Capak, komentirajući pitanje do kada misli da će strože epidemiološke mjere biti na snazi.

Rekao je kako je cijela Hrvatska "debelo u crvenom", ali da je pozicija Hrvatske što se tiče mortaliteta puno bolja od ostalih zemalja Europske unije.

"Kao što je poznato, mnoge od tih zemalja su unijele puno strože mjere i ranije nego mi, ali situacija im se ne popravlja", kazao je.

Kao primjer naveo je Austriju koja je 2. novembra uvela gotovo potpuni "lockdown", dok je Slovenija to učinila 25. oktobra, međutim njihove brojke se ne poboljšavaju, a što se tiče mortaliteta - imaju lošiju situaciju od Hrvatske.

S obzirom na najavljen još jedan protest protiv epidemioloških mjera na gradskim trgovima, a istodobno je na snazi zabrana okupljanja više od 25 osoba, Capak je rekao:

"Ja sam uvijek protiv represivnih mjera. Mi smo epidemiolozi, redovito pratimo situaciju i predlažemo što bi trebalo napraviti da se situacija poboljša. Međutim, mislim da je u ovom trenutku sazrelo vrijeme da oni koji nisu spremni na odgovornost i solidarnost, budu kažnjeni",

Na pitanje kolike bi trebale biti kazne za nenošenje maske i kakve su situacije u drugim zemljama, Capak je podsjetio da se hitno išlo na izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Tekst je spreman koliko je njemu poznato, osim visine kazne. Izmjene i dopune se tiču samo kažnjavanja.

"Mislimo da bi (kazne) trebale biti između 100 i 200 eura za nenošenje maske, recimo u javnom prijevozu ili u zatvorenim prostorima", rekao je Capak.

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 3.987 novih slučajeva zaraze , preminulo 55 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije