Čanak: Teška je droga ta "velika Srbija"

4
Radiosarajevo.ba
Čanak: Teška je droga ta "velika Srbija"
FOTO: Arhiv / Nenad Čanak

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, saopćio je jučer da sadržaj Temeljnog ugovora države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, neće biti poznat javnosti sve dok ne bude potpisan.

U intervjuu Televiziji Vijesti, Joanikije je objasnio da se na istovjetan način postupalo i prilikom sklapanja ugovora sa drugim crkvama i verskim zajednicama.

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je da je sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon uskršnjih praznika bude potpisan Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Kod mnogih je izazvalo nedoumicu to što temeljni ugovor potpisuje patrijarh Porfirije, pošto je pokojni mitropolit Amfilohije za života najavljivao da će on, a ne Beogradska patrijaršija pregovarati, prenijele su Vijesti.

Upitan zašto on ne možete da potpiše taj ugovor i ko je pregovarao u ime Mitropolije crnogorsko-primorske, a ko u ime države o tom sporazumu i na koji način, Joanikije je odgovorio:

"Važna je stvar što je taj nacrt Ugovora već spreman. Može biti, pošto još taj proces traje, da će eventualno biti još nekih malih izmjena. Ne može biti više suštinskih, jer smo mi gledali da sve bude u skladu sa Ustavom i u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore. To je prosto samo po sebi jasno, kakav taj ugovor treba da izgleda. Patrijarh srpski Porfirije, on predstavlja SPC i on je prvopozvani da potpiše Ugovor. Naravno, to je stvar Svetog arhijerejskog Sinoda. Sinod odlučuje ko će da potpiše ugovor, ali samo po sebi se razumije da ta obaveza pripada prije svega patrijarhu. Ako partijarh potpisuje i predsjednik Vlade, to je najveći nivo i nama odgovara da bude najveći nivo i sa te strane, što se tiče Ugovora", rekao je Joanikije.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, osvrnuo se na izjavu administratora MCP Joanikija, koji je kazao da će se javnost sa Temeljnim ugovorom između države i SPC, upoznati tek nakon potpisivanja.

"Na kraju će i ovaj pokušaj da SPC bude "kičma Srpskog Sveta" da užasno košta i SPC i Srbiju. Dok se beogradska čaršija ne okane velikodržavlja i pijemontizma sejaće zlo svuda unaokolo i unesrećivati građane i uništavati i državu i društvo. Mnogo teška droga ta "velika Srbija" - napisao je Čanak na objavu bivšeg ministra i ambasadora Miodraga Vlahovića na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije