Vraćeni odmah kući: Čak 137 djece iz iste beogradske škole zaraženo istim virusom

1
Radiosarajevo.ba
Vraćeni odmah kući: Čak 137 djece iz iste beogradske škole zaraženo istim virusom
Foto: Pexels / Ilustracija

Čak 137 djece i troje nastavika Osnovne škole "Jovan Miodragović" iz Beograda dobilo je stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji.

Nekoliko učenika je imalo i temperaturu, a agencija i škola u kontaktu su sa nadležnim zavodima za javno zdravlje u Zaječaru i Beogradu.

Učenici trećeg i četvrtog razreda boravili su u Sokobanji do 15. maja, kada su se zbog tegoba vratili kući.

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Kako su kazali roditelji, djeca su najprije počela da se žale na bol u stomaku, ali situacija nije djelovala ozbiljno sve dok nisu neki od njih dobili dijareju i temperaturu.

Kako su objasnili u školi, reč je o stomačnom virusu, agencija je odmah kontaktirala Zavod za javno zdravlje "Timok" iz Zaječara, ali pošto su se djeca vratila u Beograd i pošto je bilo potrebno da se uzme još biološkog materijala za analizu, slučaj je preuzeo beogradski Zavod za javno zdravlje.

"Izolovan je stomačni virus, Zavod za javno zdravlje je uzrokovao biološki materijal neke djece i pronađen je noro virus. Aagencija se obratila 'Timoku', to je institut iz Zaječara, koji je proslijedio sve GZJZ iz Bulevara despota Stefana. Bili smo u kontaktu s njima non-stop, dostavili imena djece koja su imala simptome. Oni će to dalje proslijediti Zavodu u Zaječaru, pa će oni preduzeti mjere iz svoje nadležnosti. Tokom cijelog dana smo u četvrtak i petak bili u kontaktu sa Zavodom", poručili su u ovu školu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije