Burna noć na granici BiH: Uhapšen Afganistanac, evo čime je prevozio ljude u Hrvatsku

0
Hina
Burna noć na granici BiH: Uhapšen Afganistanac, evo čime je prevozio ljude u Hrvatsku
Foto: Screenshot / Granica BiH i Hrvatske na rijeci Savi

Brodsko-posavska policija je privela 20-godišnjeg Afganistanca, bez dokumenata, koji je ilegalno prevozio gumenjakom preko Save u Hrvatsku iz BiH devet ilegalnih afganistanskih migranata, i uz kaznenu prijavu predan je pritvorskom nadzorniku, saopćeno je.

Policajci Postaje granične policije Stara Gradiška, nadzirući državnu granicu Republike Hrvatske, uočili su jučer ujutro oko 5:35 sati, na području Općine Nova Kapela, muškarca, bez ličnih dokumenata, koji se kretao prema rijeci Savi.

Daljnjim provjerama je utvrđeno kako je riječ o 20-godišnjem državljaninu Afganistana, saopšteno je iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 20-godišnjak skladno prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama, iz koristoljublja grupu od nekoliko stranih državljana istoga dana oko 1 sat nezakonito prevezao gumenim čamcem preko rijeke Save s teritorija Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, dodaje se.

Nakon toga je strane državljane pješice odveo do željezničke stanice gdje su oni ušli u voz, a osumnjičeni se potom namjeravao vratiti u Bosnu i Hercegovinu s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi, ističe policija.

Porodica pokušala prenijeti više od 90.000 eura preko granice Hrvatske i Srbije

Porodica pokušala prenijeti više od 90.000 eura preko granice Hrvatske i Srbije

Policijski službenici su u Okučanima kontrolirali voz i putnike i utvrdili kako se u njemu nalazi devet državljana Afganistana, koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Policija je 20-godišnjaka, osumnjičenog za 'kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma' uz kaznenu prijavu predala pritvorskom nadzorniku PU brodsko-posavske.

Prema stranim državljanima će se provesti postupak skladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije