Budući šef Kolindinog izbornog tima kao specijalac HV-a ratovao u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Budući šef Kolindinog izbornog tima kao specijalac HV-a ratovao u Mostaru
Foto: Jutarnji list / Grabar-Kitarović i Anušić

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ Hrvatske) bit će najvjerovatnije šef izbornog tima aktuelne predsjednice Hrvatske Kolinde Grabrar-Kitarović, prenosi danas "Jutarnji list".

Piše: Faruk Vele

Ratovao u Mostaru

"Definitivno ću biti dio izbornog tima Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, to je dogovoreno i s predsjednikom stranke", izjavio je Anušić za "Glas Slavonije", čime je potvrdio nagađanja u medijima kako će biti angažiran u stožeru koji će voditi krampanju Grabar-Kitarović za novi mandat.

TKO JE ŠEF IZBORNOG TIMA KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ

Kako prenosi "Jutarnji list", u HDZ-u su, međutim, mnogi uvjereni da će upravo Anušić i voditi stožer, iako za to još nema službene potvrde.

"Njegov izbor nekako bi mi bio logičan, ima potporu u stranci, dobro stoji među desnim biračkim tijelom, bio je uspješan načelnik Antunovca, a uspio je osvojiti i županiju. Vjerujem da je na odluku o njegovu angažmanu utjecalo i to što će jedan od protukandidata Grabar-Kitarović biti Miroslav Škoro, koji je također iz tog kraja", izjavio je zagrebačkom listu jedan od sugovornika iz HDZ-a.

Međutim, ovakva odluka hrvatske predsjednice, ukoliko bude potvrđena, mogla bi biti još jedan šamar odnosima sa Bosnom i Hercegovinom i dokaz koketiranja sa desnim krugovima u Hrvatskoj!

Anušić je, naime, po osobom priznaju kao pripadnik specijalnih jedinica Hrvatske vojske (HV) ratovao devedesetih u Mostaru!

Hrvatski mediji navode da je iza Anušića "zanimljiv put".

Naime, Ivan Anušić, koji je rođen 1973. godine, sa sedamnaest godina je nakratko napustio srednju školu kako bi otišao u rat pa ju je naknadno završio 1993. Četiri godine poslije upisao je i završio Fakultet za fizičku kulturu u Zagrebu. Dobrovoljac je Domovinskog rata, a u vojsci je proveo punih 11 godina.

"Pet godina sam bio pripadnik specijalnih postrojbi koje su ratovale u Dubrovniku, Mostaru, na Maslenici, Velebitu, bio sam u akciji Bljesak. Jedino nisam bio u akciji Oluja, što si ne mogu oprostiti jer sam desetak dana prije promijenio postrojbu, koja je ostala čuvati položaje u istočnoj Slavoniji", ispričao je, uz ostalo, Anušić u jednom ranijem intervjuu, tvrdeći da je u politiku je ušao iz protesta.

Praktički, Anušić je, očito, bio dio kampanje koju je Tribunal nazvao "udruženim zločinačkim poduhvatom" (UZP).

Podsjetimo, pripadnici HV-a, kao podrška snagama HVO-a učestvovali su u brojnim operacijama na području Mostara, u samom gradu, ali i na području Blagaja.

O njihovom prisustvu svjedočili su brojni logoraši među kojima Ramiz Tiro, Amer Đulić i drugi. Mnogi su i stradali na tzv. "Južnom bojištu". Štaviše, jednog hrvatskog časnika iz samog Zagreba ubio je pripadnik HVO-a!

ZA KOGA JE UMRO HRVATSKI ČASNIK: U Mostaru ga ubio vojnik HVO-a, a spomen ploču mu digli u Novigradu

Gdje je Južno bojište

Južno bojište se u HV-u i hrvatskoj javnosti uglavnom odnosi na angažman snaga susjedne zemlje u BiH. To u svojoj knjizi "Sve moje bitke" potvrđuje i sam Janko Bobetko, načelnik Glavnog stožera HV-a. Očito da je dio tih snaga bio i čovjek koji će sada voditi kampanju Grabar-Kitarović.

Na navode Anušića reagirao je državni poslanik Damir Arnaut.

"Kome još sve nije jasno? Šef izbornog tima Kolinde Grabar-Kitarović po sopstvenom priznanju "pripadnik postrojbi koje su ratovale u Mostaru". U međunarodnom pravu to se zove agresija", napisao je Arnaut na Twitteru.

Kako je Kolinda odlikovala "militante" iz Hrvatske koji su napadali Gornji Vakuf?

Iz tog ratnog razdoblja seže i njegovo prijateljstvo s Milijanom Brkićem, drugim čovjekom HDZ-a RH i potpredsjednikom Sabora Hrvatske koji je ovih dana u zatvoru u Austriji posjetio osuđenog ratnog zločinca Brunu Stojića, bivšeg ministra odbrane Vlade tzv. Herceg-Bosne. Stojić je, podsjetimo, u Haagu osuđen na 20 godina robije za Udruženi zločinački poduhvat (UZP) nad bošnjačkim civilima tokom agresije Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1993. i 1994. godine.

Potpredsjednik Sabora Hrvatske posjetio u zatvoru osuđenog ratnog zločinca za UZP

Inače, Anušić je dugo u HDZ-u Hrvatske slovio kao Brkićev čovjek. On sam pak, komentirajući takve izjave, kazao je kako njegovi politički mentori i vlasnici ne postoje.

"Nisam ničiji čovjek, svoj sam. Brkić je moj izuzetno dobar prijatelj... Zajedno smo dijelili položaj na Velebitu, kao i neke akcije. On je vrlo kvalitetan čovjek, zamjenik je predsjednika stranke, ali mene u političkom smislu nitko ne drži u šaci niti sam bilo čija figura ili pijun na šahovskoj ploči", rekao je Anušić u intervjuu 2018. godine.

Iako je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović jučer demantirala navode "Jerusalem Posta" o njezinim navodnim izjavama o Bosni i Hercegovini, brojni potezi i izjave prije i poslije ovog skandala, vrlo jasno oslikavaju kakve odnose prema našoj zemlji i njezinim građanima ima "Kraljica Balkana" koja će se ove godine boriti za novi mandat.

Susreti sa odbjeglim Mijom Jelićem

Anušić je u novembru 2016. godine u Saboru Hrvatske primio umirovljenog generala HV-a i HVO-a Zlatana Miju Jelića, koji se krajem 2015. nakon što je u BiH optužen za ratne zločine sklonio u Hrvatsku! Jelić je optužen za ratne zločine u Mostaru 1993. i 1994. godine, a mirno šeće hrvatskim parlamentom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije