Brže do mora: U Hrvatskoj će biti izgrađena cesta kojom će se skratiti put od BiH do Makarske

0
Radiosarajevo.ba
Brže do mora: U Hrvatskoj će biti izgrađena cesta kojom će se skratiti put od BiH do Makarske
Foto: Jabuka.tv / Uskoro počinje gradnja nove ceste u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su najavljeni ambiciozni planovi za realizaciju 20 cestovnih projekata.

Ključni među njima je projekt koji će značajno smanjiti putovanje iz pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine do Makarske rivijere. Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta, u razgovoru za Jutarnji potvrdio je početak realizacije ovih projekata sljedeće godine, s ukupnim budžetom koji je veći od nevjerovatnih milijardu eura.

Najznačajniji od predstavljenih projekata jeste izgradnja ceste Ravča - Drvenik, koja će skratiti put do Makarske rivijere iz pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine.

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Ova cesta povezat će čvor Ravča na autoputu A1 s trajektnom lukom u Drveniku uz Jadransku magistralu.

Cesta će imati ukupnu dužinu od 7,36 kilometara i uključivat će tunel kroz planinu Rilić dug 5,6 kilometara. Više primorskih općina u Hrvatskoj izrazilo je interes za izgradnju ove ceste, a isto tako su zainteresirani i pojedini gradovi u BiH, uključujući Ljubuški, Čapljina, Čitluk, Grude i Široki Brijeg.

Sabor Hrvatske nedavno je odobrio financijski plan Hrvatskih cesta za sljedeću godinu s projekcijama za 2025. i 2026, potvrđujući plan izgradnje novih puteva. Realizacija ovih projekata imat će, kako očekuju susjedi, značajan doprinos poboljšanju povezanosti i efikasnosti putničkog prometa između Hrvatske i određenih dijelova Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije